Rene van de Vondervoort versus Ad Nooten


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Ad NootenRene van de Vondervoort

 

Rene vd Vondervoort (OptieTrading.com) interviewt Ad Nooten (ADN Beursanalyse)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Het zal ongeveer vijftien jaar geleden zijn dat ik na een loopbaan in de automatisering koos voor dit vak. Het kriebelde allang. Beleggen was al jaren mijn grote hobby, ik maakte daarvan mijn beroep. In het begin hield ik me alleen bezig met (dag)handel, waarbij ik elke fout heb gemaakt die je maar kunt bedenken. Door schade en schande wijs geworden werd ik voorzichtiger, tevens ben ik gaan schrijven om mijn mening te toetsen. De bedoeling was een klankbord te verkrijgen, maar dat is wat uit de hand gelopen. Ik heb inmiddels namelijk vele duizenden bezoekers op mijn site en besteed het grootste deel van mijn tijd aan het schrijven van technische oftewel grafiek analyses voor mijn eigen en andere internetsites. Ik heb vele jaren voor een beleggingsblad geschreven dat helaas niet meer bestaat, het blad Technische en Kwantitatieve Analyse. Vanaf 2008 ben ik ook cursussen gaan geven. Ik put daarin uit alles wat er mis is gegaan in mijn eerste periode als handelaar en vertaal dat naar de praktijk. Ik moet eerlijk bekennen dat ik inmiddels meer schrijf en cursussen geef dan handel, want daar kom ik nauwelijks nog aan toe. Mijn hart ligt bij het analyseren.
 

2. Je ziet dat de laatste jaren de koersontwikkelingen een vreemd verloop hebben. Vaak niet te begrijpen voor een ''traditionele'' technisch analist. Wat is jouw mening daarover?

De koersontwikkeling wijkt in toenemende mate af van die van vroeger. Dit komt door het toegenomen gebruik van computers met slimme algoritmen (wiskundige modellen), die zonder tussenkomst van de mens handelen. Het koersverloop wordt de resultante van handelen door computers die met allerlei tactieken proberen de markt naar hun hand te zetten. Aandelen bewegen mee met de index in plaats van andersom. Technische analyse is gebaseerd op zich herhalend menselijk gedrag. Dat menselijk gedrag krijgt steeds minder invloed, daarom verandert mijn vakgebied. Bepaalde patronen komen nauwelijks nog voor, terwijl technieken als bijvoorbeeld de Fibonacci methode een zwaardere lading krijgen. Daar zullen we mee om moeten gaan. Dat doe ik van uur tot uur op mijn site, met acht updates gedurende de dag en een slotanalyse in de avond.
 

3. Economen en beleidsmakers vertellen ons dat we het ergste gehad hebben. Maar ook op jouw site zie ik wel eens koersdoelen voorbij komen van ver onder de 200 punten. Wat vertelt jouw glazen bol voor de lange termijn (4-5 jaar)?

Het is onmogelijk om zover vooruit te kijken, het is al lastig genoeg om een verwachting voor de volgende dag uit te spreken. Een grafiek is voor mij een momentopname, een grafische weergave van het sentiment van dat moment. Vaak is daar een koersdoel aan te koppelen, vaak ook niet. Is er een koersdoel dan is dat niet heilig, er is geen garantie voor succes. Ik maak daarom bij voorkeur gebruik van ‘als...dan’ scenario’s. Daarvan heb ik er steeds zowel een naar boven als naar beneden paraat. Daarmee kun je werken, ook als je geen idee hebt waar het naar toe gaat of als je een compleet verkeerde inschatting hebt gemaakt.
 

4. Je analyses zijn gebaseerd op Fibonacci berekeningen. Deze kunnen op ieder timeframe worden toegepast. Ik zie je nooit MACD of RSI of andere technische indicatoren gebruiken. Heb je daar een speciale reden voor?

Indicatoren gebruik ik niet. Je hebt bij handelen namelijk behoefte aan concrete niveaus. Voor iedere transactie heb je immers een instappunt, een koersdoel en een stoploss niveau nodig. Die haal je niet alle drie uit indicatoren, daar heb je de grafiek zelf voor nodig. De interpretatie van indicatoren is bovendien moeilijk. Zoveel analisten er zijn, zoveel interpretaties je ziet. Indicatoren kunnen elkaar daarenboven tegenspreken of op verschillende momenten signalen geven. Het gebruik van indicatoren schept meer verwarring dan duidelijkheid.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Doe kennis op, dat wil ik de lezers meegeven. U gaat de strijd aan met professionele beleggers, die gebruik maken van geavanceerde middelen. Lees, onderzoek, vraag, wees kritisch, toets en zoek onderricht, bij mij of bij anderen.
 

Volgende interview: Ad Nooten versus Ruud Hoefnagels
Vorige interview: Jan Alle Wijma versus Rene van de Vondervoort