René Frijters versus Sven Bouman


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Sven BoumanRené Frijters

 

René Frijters (Knab) interviewt Sven Bouman (Saemor Capital)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Beleggen is leuk, spannend en winstgevend tegelijk. Ik ben tijdens mijn studie voor het eerst gaan beleggen. Aanvankelijk in beleggingsfondsen en later ook in aandelen en opties. Wat het leuk maakt is dat je je niet alleen moet verdiepen in de vooruitzichten van bedrijven, sectoren en economieën, maar ook in de beleggingstheorie. Sinds 1995 werk ik in de asset management industrie, eerst bij ING Investment Management en daarna bij Aegon, als portfolio manager en later als hoofd Aandelen. Vier jaar geleden heb ik Saemor Capital mede opgezet. Wij zijn een alternatieve vermogensbeheerder en beheren het Saemor Europe Alpha Fund. Daarnaast zijn wij één van de beleggingsexperts van Knab, een nieuwe bank die in september dit jaar van start is gegaan.
 

2. Wat heeft jou er toe gebracht om zelfstandig ondernemer te worden en wat doe je nu precies?

Ondernemerschap heeft altijd grote aantrekkingskracht op mij uitgeoefend. Binnen je eigen onderneming heb je simpelweg meer mogelijkheden om je eigen ideeën te verwezenlijken. Ik pak graag nieuwe dingen op. En een zekere prestatiedrang en wilskracht is mij ook niet vreemd. Dat moet ook wel als belegger. Mijn missie is om van Saemor Capital een succesvolle en  toonaangevende kwantitatieve belegger te maken. Het eerste jaar was ongelooflijk hectisch. Denk aan het vinden van een geschikt kantoor, inrichten van de organisatie, opstellen van een prospectus, formuleren van beleggingsstrategieën en opzetten van lijnen met effectenmakelaars. De afgelopen jaren hebben we de organisatie verder geprofessionaliseerd, zo vallen we nu onder de regulering van de AFM en kunnen we ons meten aan de industriestandaarden. Wij zijn er trots op wat we hebben neergezet.

De sprong in het diepe van het ondernemerschap is mij goed bevallen. Deze sprong heb ik samen gemaakt met een aantal collega’s. Aegon is mede-aandeelhouder van Saemor Capital. Zij zijn ook onze grootste klant in het Saemor Europe Alpha Fund. Het is een marktneutraal aandelenfonds, wat simpelweg betekent dat we ongeveer evenveel long als shortposities aanhouden en daarmee niet meebewegen met de marktrichting.
 

3. Je bent begonnen bij ING en nu vermogensbeheerder bij Saemor Capital, wat zijn je dagelijkse werkzaamheden en verantwoordelijkheden?

Ik heb een breed takenpakket. Het grootste deel van mijn tijd besteed ik aan het beheer van de portefeuilles: het volgen van marktontwikkelingen en de portefeuille. We spreken met veel analisten van investment banks over de beleggingsvooruitzichten. Wij maken gebruik van kwantitatieve analyse- en portefeuilleconstructietechnieken.

Voor onze beleggingsmodellen zijn we constant op zoek naar nieuwe factoren en technieken om onze modellen nog beter te maken. We doen hiervoor veel research. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de invloed van de macro-economische cyclus op de effectenmarkten, de effectiviteit van trend volgende signalen of minimum variance portfolio construction.

Daarnaast houd ik me bezig met marketing en natuurlijk met algemene beleidszaken. Het afgelopen jaar zijn we diverse malen op reis geweest naar onder andere New York, Londen en Genève. Daar zitten de meeste investeerders. Het is niet makkelijk om je als fonds in de kijker te zetten. De concurrentie is groot, terwijl het aantal investeringen sterk is afgenomen in de nasleep van de crisis.

Dit jaar hebben we drie internationale awards gewonnen voor het beste marktneutrale fonds over 2011. Dat heeft zeker geholpen en deuren geopend. Wij worden gevolgd door veel grote professionele beleggers als pensioenfondsen en hopen in de nabije toekomst een aantal te mogen verwelkomen als investeerder in ons fonds. Daarnaast hebben we recent voor Knab vijf beleggingsportefeuilles ontwikkeld van defensief tot offensief, waarbij we beleggen in 15 ETF’s. Van een obligatie tracker tot aan een tracker op de Turkse aandelenmarkt. Ook hierbij maken wij gebruik van kwantitatieve modellen. 
 

4. Hebben we het ergste op de beurs gehad, of verwacht jij nog veel onheil?

Erger dan in 2008 kan bijna niet. De aandelenkoersen zakten toen als een plumpudding in elkaar. Gelukkig zijn sindsdien de koersen weer deels hersteld. In Amerika zitten we al op oude niveaus. De gevolgen van de financiële crisis zijn nu wel bekend: lage groei en schuldenafbouw. Het is een moeilijke omgeving voor de meeste bedrijven. Beleidsmakers proberen bedrijven aan te moedigen te investeren, om groei aan te zwengelen. Dit lijkt vooralsnog niet aan te slaan. De omstandigheden in Europa zijn niet goed, maar ze zien er al veel beter uit dan eerder dit jaar. De beurzen zijn niet meer in mineur met dank aan de centrale banken als de ECB en Fed. Leidende economische indicatoren lijken uit te bodemen en hopelijk kan de eurozone in de loop van 2013 de recessie achter zich laten en een bescheiden herstel inzetten. We moeten onze concurrentiekracht verbeteren via structurele hervormingen en dat kost tijd. Gezien de structurele problemen en het blijvende risico van een negatieve vicieuze cirkel is het een hobbelige weg en er staan ons ongetwijfeld nog wat ongelukken te wachten.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Beleggers moeten rekening houden met het hogere risico van obligaties. Na de crisis zijn beleggers gaan schuilen in obligaties. Door deze vraag zijn rentevergoedingen sterk gedaald voor staats- en bedrijfsobligaties. De situatie in Japan laat zien dat het nog lager kan, maar het grootste gevaar is dat inflatie of zelfs economische groei gaat aantrekken en dat iedereen tegelijkertijd van zijn obligaties af wil. Belangrijk is dus dat beleggers een goede afgewogen mix aanbrengen met daarin ook aandelen en alternatieve beleggingen als hedge funds.

 

Volgende interview: Sven Bouman versus Edward Loef
Vorige interview: Marc Vijver versus René Frijters