Raphie Hayat versus Sjoerd Rozing


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Sjoerd RozingRaphie Hayat

 

Raphie Hayat (Rabobank) interviewt Sjoerd Rozing (Teslin)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

In 2006 kreeg ik de kans om naast mijn studie als avondhandelaar/analist bij Saen Options te gaan werken. Op dat moment had ik nog niet de ambitie om belegger te worden, maar ik vond de beurs wel altijd interessant. Daarom greep ik de kans aan. Ik vond het werk en de dynamiek van de markt erg leuk en na korte tijd besloot ik dat ik in deze sector wilde blijven werken.
 

2. Je hebt vroeger in de optiehandel gewerkt. Hoe was dat en wat zijn de overeenkomsten en verschillen met je huidige werk als small cap belegger bij Teslin?

Ik heb tot eind 2010 in de optiehandel gewerkt en dat was een erg interessante tijd. De kredietcrisis barstte in die periode in als zijn hevigheid los en de sterke koersbewegingen prikkelden mij erg om me in al deze economische ontwikkelingen te verdiepen. Het was dus een erg leerzame periode. Als ik dit vergelijk met hoe we bij Teslin investeren dan zie ik vooral verschillen.

Bij Teslin zijn we vooral geïnteresseerd in het lange termijn potentieel van onze investeringen en minder in wat de koers het volgende kwartaal gaat doen. Dat vraagt om veel bredere analyses dan alleen economische analyses. De overeenkomst zit hem in het feit dat je met complexe zaken bezig bent, waarvan de uitkomst op voorhand niet duidelijk is. Dit brengt een leuke dynamiek met zich mee.
 

3. Je zit sinds kort in het bestuur van de CFA Society Netherlands. Hoe verrijkt dat je als persoon en als professional?

Het verrijkt je in de zin dat je je op een heel ander vlak ontwikkelt. Als investeerders zijn we veel bezig met het verzamelen en analyseren van informatie, wat vrij abstract werk is. Als bestuurder denk je na over wat je als bestuur wilt bereiken en ben je betrokken bij de praktische uitvoering hiervan. Daarnaast proberen we als CFA Society Netherlands de financiële wereld in positieve zin te veranderen door het belang van ethisch en professioneel handelen en permanente educatie te benadrukken. Het geeft voldoening om daar een bijdrage aan te kunnen leveren.
 

4. Kun je een goed boek aanraden die niet direct over beleggen gaat, maar die wel inzichten geeft waardoor je een betere belegger wordt?

Critical Mass van Philip Ball beschrijft aan de hand van natuurkundige principes hoe grote groepen mensen zich gedragen. Vanzelfsprekend een erg relevant onderwerp voor beleggers, omdat het je kan helpen te zien waarom de financiële markten zich op een bepaalde manier gedragen. Een boek dat hier een beetje bij aansluit is Thinking, Fast and Slow van Daniel Kahneman. Dit boek gaat echter vooral in op hoe moeilijk het is voor mensen om volledig rationeel te denken.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Beleggen gaat niet alleen over cijfers. Uiteindelijk vertalen we alles wel terug naar cijfers, maar het begint met het begrijpen van wat het bedrijf doet, hoe de markt in elkaar zit, wat de strategie inhoudt en een beeld te vormen van de kwaliteit van het bestuur en de commissarissen. Met deze informatie proberen we bij Teslin een aantal jaren vooruit te kijken en zo te bepalen waar het bedrijf in de toekomst zou moeten staan. Doe je dit niet, dan ben je als belegger eerder aan het speculeren dan aan het investeren.
 

Volgende interview: Sjoerd Rozing versus Rogier van Aart
Vorige interview: Diemer de Vries versus Raphie Hayat