Waar blijft de politieke moed?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Marc Vijver

Een voor een gaan de Europese landen overstag; na de ingrepen van Griekenland en Spanje geven Italië en Frankrijk ook aan dat zij sneller dan verwacht hun huishoudboekje op orde willen krijgen. Maar niet omdat zij op hun kop hebben gekregen van hun Europese collega’s, maar onder druk van de markt. De oplopende rentes van hun obligaties en de koersdalingen van (bank)aandelen hebben hiervoor gezorgd.

De politici ondernemen pas actie als het niet anders meer kan. En ook dan wordt er niet doorgepakt, maar wordt juist het minimale gedaan. In de VS noemen ze dat ‘kicking the can’, het blikje steeds verder voor je uit schoppen.

Je nek uitsteken met een boodschap die de kiezer niet wil horen is nu eenmaal niet zonder gevaar, maar het is toch wel een keertje nodig. Bij afwezigheid van een Europese leider die wel politieke moed toont zullen we dus nog heel lang zo doormodderen.

Voor u als belegger betekent dit vooral dat de markten beweeglijk zullen blijven. Er kan echter niet gezegd worden dat markten zullen dalen of stijgen. Zeker is wel dat er door de recente dalingen meer waar voor je geld te koop is dan eerder dit jaar.
 

Marc Vijver is directeur van The Index People te Haarlem, www.indexpeople.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: