Peter Abma versus Nico Inberg


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Nico InbergPeter Abma

 

Peter Abma (OHV Vermogensbeheer) interviewt Nico Inberg (beurswijzer.com)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

De beurs heeft mij eigenlijk altijd getrokken. Eind ’93 wilde ik graag de Optiebeurs op, maar daar kwam je niet zomaar tussen. Je moest onwijs goed kunnen rekenen en ik was er wel goed in, maar niet zó goed. Ik kon echter een ander trucje, ik kon van elk woord meteen zeggen uit hoeveel letters het bestaat waardoor ze dachten dat ik toch wel iets moest kunnen qua rekenvaardigheid. Zo kwam ik begin ’94 bij Optiver terecht, waar ik gebleven ben tot 2002, toen de vloerhandel stopte. Later heb ik nog een blauwe maandag bij een kleiner kantoor gezeten, voor ik de draai maakte naar analist/journalist.

Als je wat ouder wordt, wil je niet meer de hele dag die stress van de beurshandel aan je kop. Als hoofdredacteur van beurswijzer.com wil ik met mijn ervaring vooral een betrouwbaar en onafhankelijke steun en toeverlaat zijn voor alle soorten beleggers. Ik zie genoeg cowboys om me heen die maar van alles wat roepen, en dat is wel het laatste wat de financiële wereld nu nodig heeft.
 

2. Wat voor soort klanten abonneren zich op beurswijzer.com?

Dat is heel divers. Veelal actieve, particuliere beleggers, die graag een steuntje in de rug willen bij het nemen van hun beleggingsbeslissingen, maar ook wel beginnende beleggers die gewoon snel en eenvoudig toegang tot kwalitatief goede informatie willen. En ook wel professionals, die vanuit hun werksituatie onze informatie gebruiken. Dat laatste zie ik best als een compliment, want dat zijn toch de mensen met verstand van zaken. Maar onze intentie is om er voor elke belegger te zijn, groot of klein.
 

3. Kan je iets meer vertellen over de technische analyse die toegepast wordt?

Technische analyse is zeer behulpzaam bij het bepalen van in- en uitstappunten. TA dient echter altijd in functie te staan van Fundamentele Analyse (FA). Je moet natuurlijk altijd weten in wat voor soort bedrijf je belegt, en welk risico je daarbij loopt. TA probeert de toekomst te voorspellen op basis van patronen uit het verleden, en voor de korte termijn werkt dat meestal prima. Dat is echter voor een deel ‘selffulfilling prophecy’: kopers wachten bijvoorbeeld tot het moment dat een aandeel een steunlijn nadert, en gaan dan de markt in, waardoor die steunlijn automatisch houdt.
 

4. Wat is de visie van beurswijzer.com ten aanzien van de aandelenmarkten voor komend jaar?

Ik verwacht dat de rente nog voor langere tijd erg laag zal blijven. De schuldencrisis is door veel bedrijven al wel verwerkt, maar overheden staan pas aan het begin en kunnen geen hogere rente gebruiken. Daarnaast proberen diverse centrale banken hun valuta omlaag te krijgen om hun eigen economie concurrerend te houden. Daarom geloof ik ook niet in een snelle renteverhoging in de VS. Ze zouden zichzelf daarmee in de vingers snijden, want de rest van de wereld is nog druk bezig de rente te verlagen.

Het gevolg is dat het verschil tussen spaarrente en dividendrendement substantieel zal blijven. Daardoor blijven de aandelenmarkten gewild. Wat niet wil zeggen dat aandelenmarkten alleen maar omhoog kunnen. Je moet heel selectief zijn, want bepaalde sectoren hebben het soms moeilijk, zoals nu de olie- en grondstoffensector, en dan moet je oppassen niet de zwakke broeders uit die sector in portefeuille te hebben. Degene met de sterkste schouders kunnen de zwakte uitzitten, maar bedrijven met een scheve balans krijgen het moeilijk. Vandaar dat wij ook altijd een risicorating bij onze aandelenadviezen geven, die vooral gericht is op de balans van zo’n bedrijf. Bedrijven met een nettokaspositie kunnen het nu eenmaal een stuk langer uitzingen dan bedrijven die krom staan van de schulden. Dat moet je dus goed in de smiezen houden.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Je zei zelf al in jouw interview dat de kosten erg belangrijk zijn. Iemand die 2% en een deel van zijn winst betaalt aan een tussenpartij of adviseur, is een dief van zijn eigen portemonnee. Het is ook helemaal niet nodig, mensen die wel willen meedoen met de beurs maar er verder niet naar willen omkijken kunnen prima uit de voeten met ETF’s. En ik praat misschien voor eigen parochie, maar beleggers die er iets meer tijd en energie in willen steken kunnen tegenwoordig voor weinig geld uitstekend geïnformeerd worden, daar hoef je echt geen duizenden euro’s voor uit te geven. Daarbij gaat het om je eigen geld, je mag er dus best een beetje naar omkijken. En uiteindelijk is het ook gewoon leuk en leerzaam om de beurs te volgen.
 

Volgende interview: Nico Inberg versus Jaap Prinsen Geerligs
Vorige interview: Lemer Salah versus Peter Abma