Paul Louman versus Juus de Kempenaer


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Juus de KempenaerPaul Louman

 

Paul Louman (TradeWind) interviewt Juus de Kempenaer (Taler Group)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Mijn eerste baan in de effectenwereld was in 1990 als portefeuillemanager aandelen bij Equity & Law (inmiddels overgenomen door AXA). Voor die tijd heb ik de KMA opleiding afgerond en heb ik 4 jaar als officier bedrijfseconomie bij de Koninklijke Luchtmacht gewerkt. Ik heb mijn scriptie op de KMA geschreven over hoe de luchtmacht opties zou kunnen gebruiken bij het afdekken van valutarisico's. Toen ik als officier werkte, gaf ik in de avonduren cursussen aan particuliere beleggers die meer wilden weten over het beleggen met opties. De optiebeurs (EOE toen) stond toen nog in zijn kinderschoenen. Uiteindelijk is deze 'hobby' een beetje uit de hand gelopen, en ben ik na AXA via ROBECO/Rabo International en Amstgeld Effectenbank bij Kempen & Co terecht gekomen. De afgelopen vijf jaar werk ik bij Taler Asset Management, waar ik me vooral bezig houd met het ontwikkelen en managen van kwantitatieve strategieën binnen ons fund en een aantal managed accounts.
 

2. 'Kwantitatieve strategieën' ? Ik dacht dat je technisch analist was?

Technische analyse is zeker voor een groot deel mijn achtergrond maar inmiddels kan en doe ik ook nog wel wat andere dingen. In de afgelopen jaren heb ik, samen met mijn collega in Gibraltar (daar is ons hoofdkantoor), bijvoorbeeld een model ontwikkeld op basis van de 'Investent Clock'. Dat is een puur fundamenteel model wat gebaseerd is op groei en inflatie. Alleen hebben wij de interpretatie volledig gekwantificeerd. Wat mij betreft is dat ook een vorm van tijdreeksanalyse alleen dan niet van koersreeksen maar van fundamentele reeksen. Vandaar dat ik denk dat 'technische analyse' een beetje te beperkt is voor wat ik doe, en dat 'kwantitatieve analyse' of 'kwantitatieve strategie' wat beter de lading denkt. Het beestje moet tenslotte een naam hebben, nietwaar?
 

3. Betekent dit dat je helemaal niets meer met technische analyse doet?

Nee, zeer zeker niet. De technische analyse draag ik nog steeds een zeer warm hart toe. Ik ben er in het afgelopen jaar zelfs weer veel meer mee gaan doen, nadat een visualisatiemodel (RRG=relative rotation graphs) wat ik in de afgelopen jaren ontwikkeld heb door Bloomberg is overgenomen, en op de Bloomberg terminal is geprogrammeerd. Dat zorgt ervoor dat nu zo'n 300.000 professionele beleggers mijn model kunnen gebruiken, en ik vrij veel op reis ben om e.e.a. te promoten. Vorig jaar ben ik met Bloomberg op een trip geweest naar New York, Bogota en Sao Paulo en dit jaar ga ik in juni een reis maken naar Tokyo, Hong Kong, Singapore en Sydney.

RRGs visualiseren de relatieve sterkte van bijvoorbeeld aandelensectoren ten opzichte van de algemene marktindex. RRGs helpen beleggers bij het outperformen van een benchmark en zich te focussen op de juiste sectoren of aandelen. Inmiddels wordt de functie RRG<GO> dagelijks door 3-5000 gebruikers geraadpleegd en publiceren wij research rapporten waarop beleggers zich kunnen abonneren via de website van relative rotation graphs.
 

4. Gebruiken jullie zelf RRGs in jullie beleggingsbeleid?

Om te beginnen wil ik benadrukken dat RRGs geen op zichzelf staand trading systeem zijn, maar slechts een instrument om een grote hoeveelheid data in een grafiek weer te geven. Het is dus ook lastig om bijvoorbeeld een backtest uit te voeren en 'performance' te meten. In onze managed accounts voeren we een volledige rules based strategie uit, gebaseerd op de investment clock benadering die ik al eerder noemde. Daar komt geen RRG aan te pas. Binnen ons Taler Focus Fund maken RRGs deel uit van het beleggingsproces en worden ze dus zeker gebruikt.
 

5. Welke informatie wil je nog graag aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

De belangrijkste boodschap die ik ze zou willen meegeven, is dat het ook voor particuliere beleggers heel belangrijk is om goed om te gaan met (tactische) asset allocatie. De keuze om bijvoorbeeld wel of niet in aandelen te beleggen is vele malen belangrijker dan de keuze van individuele aandelen. Met instrumenten als ETFs (trackers) zijn dat soort beslissingen tegenwoordig ook door particuliere beleggers heel goed om te zetten in posities binnen een portefeuille. Onze managed accounts op basis van de investment clock voeren een wereldwijde beleggingsstrategie uit en bestaan bijvoorbeeld volledig uit ETFs (rendement 2012 per eind april +5.5%).
 

Volgende interview: Juus de Kempenaer versus Eelco Ubbels
Vorige interview: Ramon Heusen versus Paul Louman