Pascal Roos versus Jan Alle Wijma


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Jan Alle WijmaPascal Roos

 

Pascal Roos (BeursKlets) interviewt Jan Alle Wijma (Waves2Trade)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Als beginnend belegger heb ik in de jaren ’90 op advies van de bank veel geld verdiend met beleggen, maar tussen 2000 en 2003 ben ik op advies van de bank het schip in gegaan. Daarom ben ik mezelf gaan verdiepen in het beleggen. Met als bedoeling uit te vinden hoe de financiële markten werken en of er een mogelijkheid is om koersbewegingen op deze markten te voorspellen. In 2005 ben ik begonnen met mijn dienstverlening (Waves2trade) en sinds 2009 richt ik mij volledig op het voorspellen van de beurs, het geven van advies en het beleggen zelf.
 

2. Je gebruikt als belegger bijzondere technieken om de beurs te analyseren, kennis van deze technieken die niet veel andere beleggers hebben, hoe ben je hiertoe gekomen?

Ik ben in 2004 begonnen met de Elliott Wave Theorie. Fascinerende theorie, ik leerde golfpatronen te herkennen binnen de markten die ik volgde. Maar ik kwam er al snel achter dat er meer nodig was om accurate voorspellingen te maken. Via Internetgroepen kwam ik in aanraking met noem het maar ‘alternatieve’ technieken om de markten te analyseren. Daarbij kun je denken aan Geometrie, Cyclische modellen en Astronomie. En als nuchtere Drent heb ik allerlei methodieken onderzocht met als credo: Als het werkt, dan werkt het! En zo is in de loop van de jaren mijn toolbox uitgebreid en ben ik nu in staat om met name voor de AEX en SP500 goede voorspellingen af te geven.
 

3. In je analyses zie ik je bijzondere technieken ook soms terug niet alleen op de beurs, maar ook op bijvoorbeeld het voorspellen van voetbalwedstrijden. Kan je deze manier van analyseren dan op meerdere dingen toepassen?

Het voorspellen van voetbalwedstrijden is een heel ander verhaal. Daar zijn inderdaad ook technieken voor. Hartstikke leuk om te doen, maar de techniek lijkt niet op de technieken die ik gebruik bij het voorspellen van de beurs. Dit geldt bijvoorbeeld wel voor het voorspellen van het weer. Daarvoor gebruik ik cyclische modellen. En die techniek wijkt niet zo heel veel af van de technieken die ik gebruik voor het voorspellen van de beurs.
 

4. Als je nu een verwachting mag afgeven voor de eindstand van de AEX hoe zie je die dan en waarom?

Sinds 2000 zitten we in een neerwaartse 17-jaarscyclus en het verleden leert dat er aan het einde van deze cyclus altijd een periode van 2-3 jaar is met dalingen op de beurs. Mijns inziens moeten we dus nog een behoorlijke daling krijgen. De vraag echter is wanneer deze daling start. In mijn jaarvoorspelling, die ik elk jaar in december maak, voorspelde ik een top in augustus en in het voorjaar voorspelde ik een top in mei. Beide toppen kwamen er (de mei top zelfs tot op de dag goed voorspeld), maar inmiddels hebben we in september al weer een nieuwe high gezet.

In 2013 is er nog 1 tijdscluster dat in aanmerking komt voor een top, maar als we ook dat tijdscluster passeren dan stijgen we met grote zekerheid door naar in ieder geval half januari en waarschijnlijk nog verder. De tijdszone (ca. 5 dagen) van de top is nu al bekend. Op dit moment zijn de kansen voor een top in 2014 het grootst en dat betekent dat we het jaar hoger uit zullen gaan. Als we dit jaar toppen dan heb ik 389-392 staan. Maar met de verwachting dat we nog hoger gaan, heb ik een eerste koersdoel van 412-415 en daarna 438-441. Dus ik hou het eerst maar op 413.5 op 31 december. Overigens vind ik een dergelijke voorspelling van minder belang. Belangrijker is het om de trendmatige bewegingen goed te voorspellen, want daarmee kun je geld verdienen.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Beleggen doe je met geld dat je zou kunnen missen. Zorg er echter wel voor dat je of heel goed weet wat je doet of zoek iemand die je helpen kan bij het nemen van beleggingsbeslissingen. Ga niet voor het snelle gewin, en vermijdt het nemen van grote risico’s. Daarmee is een gestage groei van de beleggingsportefeuille zeer wel mogelijk. Neemt u eens een kijkje op onze site, waar ik naar aanleiding van dit interview een speciale actie heb geopend (zie link hierboven).
 

Volgende interview: Jan Alle Wijma versus Rene van de Vondervoort
Vorige interview: Selwyn Duijvestijn versus Pascal Roos