Pas op voor vallende CoCo's


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Jeroen Brenninkmeijer

Soms ga ik naar een seminar om goed bij de les te blijven over hoe er wordt gedacht in de markt door de professionals. Dat zijn dus fondsmanagers, analisten, macro-economen en, helaas, veel verkopers van producten.

Nu was ik laatst in een kwalitatief hoogwaardig gezelschap dankzij Alpha Research, een echt onafhankelijke partij. De presentaties waren boeiend en informatief. En er was een persoon die een verhaal vertelde, waardoor ik dacht weer terug te zijn in 2007.

Deze man is de manager van een beleggingsfonds in vastrentende waarden (obligaties dus). Hij mag blijkbaar de randjes opzoeken om een hoog rendement te behalen. Ik was compleet verrast door zijn verhaal over CoCo’s (lees hier wat CoCo’s precies zijn).

De man betoogde dat CoCo’s veel minder risicovol zijn dan de markt ze nu inprijst. Dat is op zich al een opmerkelijke mening. Immers, de markt is weliswaar erg beweeglijk, maar risico wordt doorgaans door de obligatiemarkten goed geprijsd. De verstoring op de prijsvorming komt juist tot stand als beleggers het risico voor lief nemen, omdat er een soort status quo is waarin men tijdelijk bereid is meer risico te nemen ten gunste van een hoger rendement (nu dus). Dan ontstaat overwaardering. De markt zal dat altijd keihard corrigeren zodra er een alternatief is of de omstandigheden verslechteren.

Deze man riep dus dat CoCo’s minder risico herbergen dan de huidige waardering doet vermoeden. Ik vroeg hem wie de beleggers in CoCo’s zijn, omdat ik graag weet wie er aan de (ver)koopknoppen zit. Als er veel opportunistische beleggers in zitten, is de kans op grote koerssprongen groter dan dat er bijvoorbeeld pensioenfondsen in beleggen.

En het eerlijke, maar ook verontrustende, antwoord van de fondsmanager is, dat het Aziatische privé beleggers zijn en nu in toenemende mate managers van beleggingsfondsen en hedgefondsen. Deze beleggers zullen, zodra de gunstige marktomstandigheden veranderen, onmiddellijk de boel proberen te verkopen. Aangezien deze markt nog steeds niet heel erg groot is, zullen de koersdalingen behoorlijk zijn. Dat lokt verkopers uit om de prijs nog wat lager te drukken om de particuliere beleggers tegen bodemkoersen uit de markt te roken. Als de rook is opgetrokken en de meesten hun verlies genomen hebben, komen de waardebeleggers de stukken tegen een enorme discount (en dus veel hoger rendement) wel weer oppikken.

Voor u geldt maar een ding; CoCo’s zijn erg complexe producten die afhankelijk zijn van de balansen van financiële instellingen. Die instellingen zijn allemaal met elkaar verbonden; er is dus een groot besmettingsrisico. Als er een grotere bank in de problemen komt, zullen anderen dat ook voelen. De CoCo’s gaan dan op de helling. Pas dus op voor vallende CoCo’s, net als u op vakantie wordt gewaarschuwd als u onder een palmboom gaat liggen!


Jeroen Brenninkmeijer is partner en vermogensbegeleider bij MJR Advies (www.mjradvies.nl). Deze column is geschreven op persoonlijke titel. Deze column is bedoeld als achtergrondinformatie over de ontwikkelingen op de financiële markten en de regelgeving. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en is geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. MJR Advies houdt zich niet bezig met het aanbevelen van beleggingen of beleggingsproducten en heeft bedrijfsmatig geen beleggingsposities. Eventueel vermelde financiële instrumenten dienen puur als voorbeeld en zijn nooit bedoeld als aanbeveling. Raadpleeg meer bronnen en neem zelf uw beslissingen. MJR Advies is niet vergunningplichtig en biedt onafhankelijke financiële ontzorging voor ondernemers en vrije beroepsbeoefenaren.


Ook interessant: