Over kopen en verkopen


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Edwin Wierda

Het twee kwartaal van 2012 ligt inmiddels al weer achter ons. Er is op de markten weer genoeg gebeurd in die periode. De problemen in Europa domineerden de beurzen en zijn nog steeds niet opgelost

Veel mensen zeggen het gevoel te hebben dat er steeds vaker en meer “abnormale” dingen in de wereld gebeuren. Ze doelen dan op natuurrampen, economische crisissen, revoluties en opstanden. Men wordt daar angstig van. Ik denk dat het inderdaad zo is dat er momenteel relatief veel kwesties tegelijk spelen. Maar het is een utopie om te denken dat er ooit een moment zal zijn dat alles koek en ei is in de wereld. Het is leuk om eens te kijken wat dit voor de belegger betekent.

Stelt u zich als belegger eens voor dat er weinig tot geen financiële problemen in de wereld waren, geen natuurrampen, geen politieke problemen etc. Kortom, de perfecte/optimale situatie. Dit zou leiden tot optimisme en iedereen zou aandelen willen kopen. Gevolg zou zijn dat de AEX al snel op 700 punten zou staan. En daarna zou er iets gebeuren dat niemand verwacht: de koersen zouden kelderen. De oorzaak hiervan zou zijn dat er geen kooporders meer waren (iedereen was al vol belegd). De koersdaling zou leiden tot teleurstelling en angst en al snel zouden mensen met verlies gaan verkopen, met nog lagere koersen tot gevolg. De conclusie is dus dat aandelen kopen in een perfecte/optimale situatie niet tot winst leidt.

Laten we nu een kijken naar de huidige stand van zaken. Veel beleggers durven niet te kopen en wachten op betere tijden. Dit is niet verstandig. We weten inmiddels dat betere tijden altijd hogere (duurdere) koersen betekenen. Kopen in slechte tijden, verkopen in goede tijden is het credo. En dat is moeilijk omdat het tegen de aard van de mens ingaat. In slechte tijden leest u in de kranten veel negatief nieuws en daarmee samenhangend, veel doemscenario’s. "U lijkt wel gek om aandelen te kopen!", zo wordt u verteld. In goede tijden leest u in kranten alleen maar mooie verhalen en nog betere toekomstverwachtingen. "U lijkt wel gek om te verkopen!"

De moraal van dit verhaal is natuurlijk dat u als belegger soms wat voor de troepen uit moet lopen. Een afwijkende mening van de massa (media, buurman) is soms moeilijk te verdedigen. Maar kan wel winstgevend zijn. Denk in dit kader eens aan beleggers die in maart 2009 begonnen te kopen toen de wereld in de brand stond.

U begrijpt dat wij voor onze cliënten momenteel redelijk belegd zijn. Wij willen geen kopers zijn op een AEX van 700.
 

Edwin Wierda is directeur van Wierda en Partners Vermogensbeheer te Assen, www.wierdavermogensbeheer.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: