Oranje met een toefje blauw


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Martine Hafkamp

Sinds afgelopen donderdag 27 mei staat TNT gesplitst aan de Amsterdamse beurs genoteerd. TNT Express werd gelijk al flink gevraagd en sloot 9,7 procent hoger. Hoewel het niet goed gaat bij het expresbedrijf, vooral dankzij integratieproblemen in Brazilië, is het aandeel gevraagd vanwege overnamespeculatie.

Het andere afgesplitste bedrijf, PostNL, werd massaal in de verkoop gedaan. Het aandeel sloot na de eerste handelsdag 7,4 procent lager en is sindsdien verder gedaald. Beleggers verwachten helemaal niets van het postbedrijf. De traditionele postverzending is immers een aflopende business dankzij internet en email. De volumes daalden in 2010 met 9 procent en voor 2011 wordt een soortgelijke daling verwacht.
 

PostNL interessant?

Is PostNL echt geen interessante belegging? Dat is nog maar de vraag, misschien kan contrair denken hier geen kwaad. Ten eerste is het een defensieve belegging. Hoewel de traditionele postverzending qua volume inderdaad jaarlijks weer minder wordt, is het nog steeds een grote cashcow. Zeker na de forse reorganisatie onder het personeel is de winstgevendheid flink verbeterd.

Concurrenten SelektMail en Sandd gaan fuseren en moeten hun personeel betere arbeidsvoorwaarden bieden. Hiermee is een deel van de prijsconcurrentie voorbij. Het aandeel is door het management vooral verkocht als dividendaandeel. Er is tot en met 2014 een jaarlijks dividend beloofd van minimaal 0,40 euro per aandeel (5,7 procent op de huidige koers). Om dit dividend te kunnen betalen, is er wel een probleem. De verwachte winst is, volgens diverse analisten, de komende jaren namelijk onvoldoende om dit dividend uit te kunnen keren.

Om de beloofde dividenduitkering na te kunnen komen, zal er waarschijnlijk jaarlijks een deel van het belang in het voormalige zusterbedrijf TNT Express verkocht gaan worden. PostNL heeft namelijk sinds de splitsing net geen 30 procentbelang in TNT Express. Mocht het verwachte overnamebod op het expresbedrijf komen, dan profiteert PostNL hier in belangrijke mate van mee. Dit zou een mooie bonus zijn. Of een mogelijk bod doorgang zal vinden, is trouwens nog maar de vraag. TNT Express is namelijk met diverse beschermingsconstructies in notering genomen.

Bij PostNL denkt men direct aan postverzending. In Nederland natuurlijk, maar ook in de verzending van de Britse post heeft men een aandeel van 20 procent. In Italië en Duitsland heeft men een marktaandeel van 5 á 6 procent. Met Bpost in België zal het waarschijnlijk tot een nauwe samenwerking kunnen komen zodra investeerder CVC van het belang af wil. Maar het bedrijf doet veel meer. Een belangrijke groeimarkt is e-commerce.

Het kopen van producten via internet groeit gestaag. Deze bestellingen moeten afgeleverd worden bij de koper. Dit doet PostNL. En regelmatig moeten ze ook weer mee terug, omdat ze niet aan de verwachtingen voldoen. Ook dit doet PostNL. Daarnaast heeft het bedrijf eigen webshops (sjopze.nl en hebbedeal.nl). Bovendien participeert het bedrijf in ondernemingen in betaalsystemen, databasemanagement en die aandacht genereren voor bepaalde webwinkels (‘traffic’). Het voorraadbeheer van webwinkels zou kunnen gaan plaatsvinden (tegen betaling) in de sorteer- en distributiecentra van PostNL.

Om levering van de pakjes de volgende dag te kunnen garanderen, worden er de komende jaren 17 nieuwe centra gebouwd. Het bedrijf neemt dus deel in de hele keten van e-commerce. Hiervan wordt veel verwacht. Tenslotte is PostNL ook nog eens de grootste retailer van ons land met ruim 2500 vestigingen van de winkelformules Bruna en natuurlijk Postkantoor.

Al met al is het bedrijf een stuk dynamischer dan algemeen wordt aangenomen. Diverse analisten hanteren een ‘hold’- of ‘neutral’-advies en een koersdoel van ongeveer 7,85 euro. Dit is niet spectaculair. Het aandeel moet dan ook niet gekocht worden voor de korte termijnwinst. Leg het op de plank en cash ieder jaar een aantrekkelijk dividend. Wellicht dat het mooie defensieve belegging wordt.

Auteur heeft privé geen positie, klanten van Fintessa evenmin.
 

Martine Hafkamp is directeur van Fintessa te Baarn, www.fintessa.nl
 

Deze column is geen advies.
Lees op hun site haar disclaimer.


Ook interessant: