Wat zijn opties?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Een optie geeft het recht om tegen een vooraf vastgestelde prijs binnen een vooraf vastgestelde periode de onderliggende waarde te mogen kopen of verkopen. Zo luidt de definitie van de optie. Maar wat is een optie?

De belangrijkste eigenschappen van opties op een rij, ze worden apart nader toegelicht:

Opties Amerikaanse stijl of Europese stijl?

Een optierecht uitoefenen kan bij opties Amerikaanse stijl op elke dag gedurende de looptijd. Bij de Europese stijl kan dit alleen aan het einde van de looptijd. De zogenoemde expiratiedatum op de derde vrijdag van de betreffende maand. De aandelenopties zijn op Euronext Amsterdam vrijwel altijd opties Amerikaanse stijl, de opties op een index (zoals de AEX) zijn Europese stijl.
 

Soorten opties

De optie behoort tot de derivaten. Het is een afgeleid product omdat het betrekking heeft op een onderliggende waarde (aandeel, index, etc.). De optie is er in twee varianten:

  • Call optie, het recht op kopen van de onderliggende waarde
  • Put optie, het recht op verkopen van de onderliggende waarde
     

Beleggen in opties

Bij de optiehandel moet u een aantal zaken weten over de prijs van een optie en mogelijkheden bij expiratie. Deze worden apart besproken op de pagina beleggen in opties.
 

Praktische toepassing

In Beter Beleggen met producteigenschappen, technische & fundamentele analyse, verkrijgbaar bij bol.com, legt auteur Robert Baars (oprichter BeursEffecten) onder andere ook uit wat de mogelijkheden zijn om opties in te zetten binnen een portefeuille. Een aanrader om breder over beleggen na te (leren) denken.
 

Bekijk ook de andere derivaten: