Op zoek naar nieuwe Apple of Microsoft?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Frank Brouwer

Onlangs bezocht ik een lezing op een seminar over de nieuwste technologische ontwikkelingen. Eén van de sprekers hield een lezing over de ontwikkelingen op het gebied van 3D printen.

De 3D geprinte voorwerpen die daarbij getoond werden door de spreker waren voor vele genodigden in de zaal een ware openbaring. Dezelfde reactie zag ik bij een groep vwo’ers bij het zien en bestuderen van de 3D geprinte voorwerpen. Zij oriënteren zich voor de bachelor opleiding Industrieel Ontwerpen (zie foto).

Voorbeelden 3d-prints en 3d print auto3D Printen is een proces waar het mogelijk is om materialen laag voor laag toe te voegen aan het te verkrijgen gewenste object. Er kunnen steeds meer verschillende materialen gebruikt worden, zoals plastic, glas, keramiek en (edel)metalen. Zelfs het “printen” van voedsel lijkt binnenkort mogelijk. Er kunnen ongelooflijke producten worden geproduceerd met 3D printen. Deze technologie zal een enorme industriële omwenteling veroorzaken. De fabrikant kan via computermodellen het object vervaardigen en de printer doet dan de rest.

De technologie werd in eerste instantie vooral door de industrie gebruikt om prototypen te vervaardigen en te testen. Maar meer recentelijk, door de snelle vooruitgang en ontwikkeling van deze techniek, wordt van 3D printen in veel meer branches gebruik gemaakt. Denk maar eens aan sportmaterialen, auto- en ruimtevaart-onderdelen, geneeskunde etc.
Onderdelen en producten kunnen op bestelling gemaakt worden, geheel naar wens en naar specificatie van de consument. De kosten zijn echter in vergelijking met het verleden voor de fabrikant veel lager. Daarnaast worden er minder grondstoffen “verspild” door afval en uitval tijdens het productieproces.

In de geneeskunde zijn de verwachtingen hoog gespannen en lijkt 3D printen voor een grote doorbraak te gaan zorgen. Er kunnen bijvoorbeeld snel en goedkoop kunstledematen bij patiënten worden aangemeten, die perfect bij de betreffende persoon past.

3D printers worden gefabriceerd in verscheidene types en grootten voor de industriële markt, maar ook recentelijk voor consumenten. Het bedrijf Ultimaker uit Geldermalsen biedt al een bouwpakket 3D printer aan voor een bedrag van € 1.194,--*

Met de crisis in Europa en de vertraging van de groei in China lijken er voor beleggers vooralsnog geen fraaie rendementen in aandelen van industriële ondernemingen weggelegd. Voor 3D print fabrikanten lijkt dit niet het geval te zijn. De 3D print industrie verwacht een jaarlijks samengestelde omzetgroei van 17% tot 2020.**
Aan de Amerikaanse Nasdaq beursgenoteerde 3D print bedrijven rapporteerden een sterke omzetgroei in het eerste kwartaal van 2013. Mogelijk zit hierbij een “nieuwe” Apple of Microsoft.
Wie van de 3D print ondernemingen uiteindelijk het meest zal profiteren van deze nieuwe technologie staat bij voorbaat niet vast. De aandelenkoersen van de beursgenoteerde 3D print ondernemingen in de Verenigde Staten hebben, in een zeer korte tijd, al een zeer steil oplopend koersverloop laten zien. Er wordt dus fors vooruitgelopen op de toekomstige verwachte expansieve groei.

Vooralsnog worden door deze ondernemingen geen of nauwelijks winsten gemaakt. Het koersverloop is erg beweeglijk en op korte termijn nauwelijks te voorspellen. Beleggingen in deze ondernemingen hebben een hoog speculatief karakter. De Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen, die wij volgen, noteren een verwachte geschatte koerswinstverhouding voor 2014 variërend tussen 36 en 134.***

Aan deze waarderingsmaatstaf dient in deze fase van de cyclus niet te veel waarde te worden gehecht door beleggers. De onderliggende omzetgroei, marktpenetratie en innovatiekracht van elk van deze bedrijven is bepalend voor het te verkrijgen toekomstige koers- en dividendrendement.

Daarvan hebben Apple en Microsoft in het verleden het voorbeeld gegeven.
 

* Bron: 16-07-2013, Website: shop.ultimaker.com
** Bron: Presentatie van 3D systems corporation, januari 2013, source Wohler’s report.
*** Bron: Six Financial Information.

 

Auteur heeft op het moment van schrijven geen positie in Apple en/of Microsoft.
LBCM heeft op het moment van schrijven van dit artikel posities voor een aantal cliënten in het aandeel Apple en/of Microsoft.


Frank Brouwer RBA is als Senior Vermogensbeheerder verbonden aan en tevens mede-eigenaar van LBCM (www.lbcm-vermogensbeheer.nl). Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie, en is nadrukkelijk niet bedoeld als beleggingsadvies. Tevens is deze column geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. U neemt te allen tijde zelf uw beslissingen, en bent daar alleen zelf verantwoordelijk voor.


Ook interessant: