Op naar de volgende crisis


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Marc Vijver

Nu denkt u misschien door bovenstaande kop dat ik erg negatief ben. Maar dat is niet waar. Sterker nog, ik ben zeer positief gestemd. Gisteren is (weer) een oplossing tot stand gekomen waardoor er lucht ontstaat in de Europese schuldencrisis.

De inhoud van het pakket is ingewikkeld, maar gelukkig analyseren alle goeroes het voor ons. De een noemt het vervolgens een doekje voor het bloeden, de ander denkt dat het hiermee de geest wel in de fles gaat. De tijd zal het leren. Het enige dat we wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat er zeker weer nieuwe onzekerheden zullen komen.

Aan de horizon zien we al inflatie, de eigen vastgoedmarkt, China en natuurlijk de schuldenberg in de VS als nieuwe probleemdossiers. En ook die geesten zullen weer een keertje in de fles gaan. Tenminste, als het kapitalisme zal blijven bestaan. Want ik hoor eigenlijk niemand meer over het Midden-Oosten en Japan, toch niet al te lang geleden redenen voor grote nervositeit.

De vraag is dus niet of alles nu koek en ei is, en ook niet of het allemaal goed blijft gaan. De vraag is of u voldoende bent ingedekt tegen losse probleemdossiers. Dat doet u door niet teveel op één paard te wedden en niet te hoog in te zetten. Alleen zo blijft u in de race en profiteert u van het marktrendement. Dat marktrendement is er echt, alleen duurt het soms langer dan uw geduld reikt.
 

Marc Vijver is directeur van The Index People te Haarlem, www.indexpeople.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: