Op naar nul


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Marc Vijver

Nee, ik heb het niet over aandelen, maar over de rentestand. De rentes van de veilig geachte staatsobligaties (bijvoorbeeld Nederland, Duitsland, Zwitserland, Finland) dalen al lange tijd. Zo ontvangt u nog maar 2,2% rente voor een Nederlandse staatsobligatie met 10 jaar looptijd. Het zal duidelijk zijn dat hier na inflatie en vermogensrendementsheffing niets meer van overblijft. 

Waarom dan toch sparen? Tja, simpelweg omdat mensen risico’s willen vermijden en veilige havens opzoeken voor hun geld. De durfal kan ondertussen zijn/haar geld ook 2 jaar tegen 60% rente (!) wegzetten in Griekenland. De markt prijst dus allang in dat Griekenland zal herstructureren.

Toch is ook afgelopen week weer niets opgelost in Europa. Sterker nog, de renteverschillen lopen alleen maar op. De markt is daarmee de druk aan het opvoeren op de politiek om actie te ondernemen. Maar diezelfde politici zeggen doodleuk dat politiek bedrijven nu eenmaal niet snel gaat en dat de markt ze maar even met rust moet laten om een oplossing te kunnen zoeken. 

Dit gebrek aan besef hoe markten werken is ronduit stuitend. De markt zal de politici hoe dan ook dwingen tot duidelijkheid. Langer wachten zorgt er alleen maar voor dat de gehele economische structuur meer schade oploopt.
 

Marc Vijver is directeur van The Index People te Haarlem, www.indexpeople.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: