
Aan het begin van het jaar stond de prijs van WTI olie op $ 45 per vat, terwijl deze mid-2014 nog boven de $ 100 noteerde. Veel beleggers hebben de enorme koersdaling aangegrepen om in olie te beleggen. Ondertussen heeft de olieprijs $ 62 aangetikt en is onlangs teruggevallen naar $ 51. Is dit een nieuw instapmoment?
In de tussentijd is er veel gebeurd. OPEC besloot om haar productie niet terug te schroeven. In de VS neemt het aantal bronnen af, maar blijft de productie op peil. De toegenomen efficiëntie in de winning van schalieolie en –gas speelt hierbij een belangrijke rol. Daarnaast is onlangs een akkoord bereikt met Iran, waardoor ook zij hun olie weer op de markt zullen gaan aanbieden.
Welke richting zal de olieprijs nu de komende periode inslaan?
OPEC gaf tijdens haar beslissing aan dat zij de productie niet verlaagde, omdat ze een groeiende vraag naar olie waarnam. In de praktijk is de markt van mening dat het gaat om een strijd om marktaandeel tussen OPEC en de overige olieproducerende landen. Ondertussen produceren de OPEC landen 1 miljoen meer vaten per dag dan de afgesproken 30 miljoen per dag. Voor sommige landen uit het OPEC consortium, zoals Saudi-Arabië, is de tijdelijke lage olieprijs geen groot probleem. Andere landen, zoals Venezuela of Nigeria, zijn sterk afhankelijk van de olieopbrengsten en produceren liever meer bij deze lage prijzen. Hoe lang deze landen hun overheidsbudget kunnen financieren bij deze lage prijzen is de vraag.
In de VS zet de opmars naar energie-onafhankelijkheid door. De schalieproductie is enorm en blijft toenemen. De overheid geeft belastingvoordelen aan bedrijven in deze sector en op middellange termijn zal de VS geen olie importeur meer zijn, maar olie gaan exporteren. Op dit moment zijn er nog juridische beperkingen om olie te exporteren.
De verwachting van het research team van ETF Securities is dat er in eerste instantie nog druk op de olieprijs blijft bestaan, maar dat de OPEC op de langere termijn haar productie zal terugschroeven. Daarnaast zullen de kostenbesparingen en het uitstel van projecten bij de olie- en gasbedrijven op enig moment invloed hebben op de productie. Er is een keerpunt nodig op basis waarvan de voorraden gaan afnemen en de prijzen weer zullen gaan stijgen. Wij zijn van mening dat het tot in 2016 kan duren voordat we weer olieprijzen zien van $70 voor een vat WTI olie.
Beleggen in olie
Bij beleggen in olie is het van belang om een tijdshorizon te koppelen aan een koersdoel. Omdat binnen een olietracker gebruik gemaakt wordt van futurescontracten die een einddatum hebben, moet de positie binnen de olietracker doorgerold worden. Omdat prijzen in de toekomst hoger zijn dan prijzen op dit moment, zijn hier kosten aan verbonden. Als richtlijn kun je op dit moment rekenen met kosten van ongeveer 1% per maand. Als de prijs van olie na 6 maanden op hetzelfde niveau staat, dan heeft het een belegger in dit voorbeeld toch 6% rendement gekost. Misschien nog even wachten dus met instappen!
Auteur heeft op het moment van schrijven een long positie in ETFS WTI Crude Oil.