No-questions-asked policy

afbeelding van Diemer de Vries

Economie en politiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de economie hebben we de theorie van de rationele beslisser langzaamaan losgelaten, maar politici lijken meer dan ooit uit te willen stralen dat ze de oplossing hebben voor de maatschappelijke en economische problemen van vandaag en morgen. Afgelopen week was Mario Draghi er wel heel overtuigd van dat de inflatie terugkeert naar die heilige 2% en we op een groeipad wandelen.

Gisterochtend in de FT zei de Japanse minister van financiën Akira Amari: “I expect growth to turn positive from here, I think we are on a path of steady recovery”. In het derde kwartaal kromp de Japanse economie met 0.8%, maar Amari zei dat deze data herzien wordt en er eigenlijk een groei van 0% was in het derde kwartaal.

Nog een politicus met uitspraken die hij alleen zelf gelooft: “Ha triunfado la guerra económica, ha triunfado la estrategia para vulnerar un modelo de país”. Wie durfde dit nu weer te zeggen? Nicolas Maduro is de naam; vrij vertaald: “de economische oorlog heeft gewonnen, de strategie om een gidsland te schaden heeft gezegevierd”. De oppositie in Venezuela heeft 99 van de 167 zetels behaald met 74.25% van de stemmen geteld, de socialistische partij van Maduro behaalt 46 zetels. Nog 22 zetels zijn er te verdelen.

Dit gidsland geeft een rendement variërend van 20% voor een 30 jaar obligatie (ratings: Caa3/CCC) tot 40% voor 3 maanden. De curve is zo invers al maar kan, zie ook de afbeelding. Venezuela beschikt over de grootste oliereserves ter wereld, maar er is geen toiletpapier te krijgen.

USD-Venezuela-govt-curve

Veel Venezolanen hebben gestemd zonder te weten waarvoor en op wie, als het maar niet op de Socialistische partij van Maduro was. Ach ja, vaak zeggen plaatjes meer dan partijprogramma’s: de vrouw van oppositieleider Leopoldo Lopez (één van de politieke gevangenen) mag er zijn. Vergelijkt u op de afbeelding Lilian Tintori zelf maar met petje-op-petje-af deelnemer Maduro. De laatste politica die oplossingen voor iedereen belooft, is Marine Le Pen. Van haar voeg ik geen foto toe aan dit artikel.

Tintori versus Maduro

Vorige week zagen we in Duitsland het laagste werkloosheidspercentage ooit, er is behoefte aan arbeidskrachten, maar een grafiekje uit de WSJ van gisteren laat zien dat de integratie van vluchtelingen op de Duitse werkvloer nog niet wil vlotten. Tegen 6.3% werkloosheid voor heel Duitsland staat een werkloosheidspercentage van meer dan 40% onder immigranten, zie hieronder.

Werkloosheid Duitsland

De titel no-questions-asked policy kan ook op het beleid van politici geplakt worden, maar dit is de naam die ze in de VS hebben geplakt op het beleid voor verstrekking van leningen aan studenten. Iedereen die gaat studeren kan tot $ 57.500 lenen om naar ‘college’ te gaan, en voor het vervolgonderwijs kan vrijwel ongelimiteerd geleend worden. Dankzij dit beleid is onderwijs toegankelijk voor elke Amerikaan, zo is de gedachte.

In de praktijk maken veel studenten de studie niet af of maken ze de verkeerde studie af, waardoor ze geen kans hebben op de arbeidsmarkt. Gevolg: 12% van de schuldenaars komt de verplichtingen niet na, dat is een hoger percentage dan de wanbetalers op hypotheken op de top van de crisis (dat was 9%). Per 30 september jl. hadden 7 miljoen ten minste een jaar verzaakt op hun studentenlening. Het uitstaande bedrag van alle studentenleningen is $1.2 trillion, voor autoleningen is dit $ 1 trillion en voor credit card schuld $ 918.5 miljard. Van de Amerikaanse huishoudens met schulden zijn dit de gemiddelde bedragen: credit card debt: $16,140, mortgage debt: $155,361, student loan debt: $31,946. Zie plaatje uit de WSJ van gisteren met de wanbetalingspercentages. De mensen met de laagste leningen hebben de grootste problemen, dus het werkt zo hoge lening > dure opleiding > goede baan > terugbetalen.

Studentenschuld VS

Van de studenten die niet afstuderen is de kans groot dat ze de lening gebruiken om een wapen te kopen, want hoe vaak horen we wel niet dat er weer een schietpartij op een university college is…. In de VS lopen ze dit jaar 1-op-1. Dit jaar vonden er in de VS 355 schietpartijen plaats met ten minste 4 doden of gewonden, meldt De Tijd. Er zijn in de VS 357 miljoen wapens in omloop bij de 317 miljoen burgers die er wonen. Als de trend van dit jaar doorzet wordt het trieste record van 365 schietpartijen uit 2013 verbroken…

In de categorie randnieuws: sinds de selfie kunnen we niet meer zeggen dat een plaatje altijd meer zegt dan woorden: dit zijn de meeste nietszeggende foto’s die een mens kan maken. Er komt bijval uit koninklijke hoek. Prins Harry weigert stelselmatig op de foto te gaan met selfiekickers, in Zuid-Afrika legde hij dit netjes uit aan een meisje: “I’m afraid I’m anti-selfie”. Hij heeft eerder selfies geweigerd, door te zeggen: “I hate selfies… selfies are bad. Just take a normal photograph.” In het Chateau de Versailles en in het MoMa in New York is sinds kort het verlengstuk van de selfiecultuur verboden, met een selfie-stick kom je er niet in!

Prins Harry legt uit


Drs. Diemer de Vries CEFA is als trader fixed income verbonden aan NIBC Markets (www.nibcmarkets.com). Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als (educatieve) achtergrondinformatie. De hier weergegeven informatie is nadrukkelijk niet bedoeld als beleggingsadvies. Tevens is deze column geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Hoewel de informatie met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, wordt geen garantie gegeven voor de juistheid en volledigheid van de informatie. De lezer wordt ontraden om van deze informatie gebruik te maken zonder vooraf een beleggingsadviseur te raadplegen. U neemt te allen tijde zelf uw beslissingen, en bent daar alleen zelf verantwoordelijk voor.


Ook interessant: