Nico Inberg versus Jaap Prinsen Geerligs


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Jaap Prinsen GeerligsNico Inberg

 

Nico Inberg (beurswijzer) interviewt Jaap Prinsen Geerligs (Balans)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Het is inmiddels al weer bijna 10 jaar geleden dat ik na mijn studie Economie aan de Universiteit van Utrecht begon met werken voor een vermogensbeheerder in Amsterdam. Sindsdien heb ik bij meerdere vermogensbeheerders gewerkt in de verschillende functies.

Tijdens mijn studiejaren verloren beleggers in 2001 en 2002 veel geld op de beurs met vaak hele nare gevolgen. Tegelijkertijd kregen we in de collegezalen een soort modelmatige zekerheid over de toekomst gedoceerd. Er bleek een wereld van verschil te bestaan tussen de theorie en de praktijk. Het leek me een mooie uitdaging om hier wat aan te doen.
 

2. Op welke punten is Balans Vermogensbeheer anders dan andere vermogensbeheerders?

Aan de kostenkant hebben we een geheel nieuw verdienmodel geïntroduceerd. Balans Vermogensbeheer is de enige vermogensbeheerder in Europa die een vaste vergoeding van EUR 1.500 per jaar (ex btw) ontvangt in plaats van de gangbare procentuele vergoeding. Dit bedrag is gebaseerd op het werk dat daadwerkelijk nodig is om een passende portefeuille samen te stellen en niet gebaseerd op de omvang van het te beleggen vermogen (zoals bij een percentage).

Als we kritisch kijken naar de procentuele beheervergoeding is dat ook eigenlijk een vreemd verdienmodel. Een percentage betekent bijvoorbeeld dat een belegger steeds meer gaat betalen naarmate het vermogen groeit (zelfs na een bijstorting) terwijl de aangeboden dienst hetzelfde blijft. De stijgende kosten zorgen ervoor dat er steeds meer geld uit het vermogen van de belegger naar de beheerder vloeit, met als gevolg een remmende werking op de vermogensontwikkeling.

Een vast bedrag per jaar is productiever omdat de beheervergoeding relatief steeds lager wordt naarmate het vermogen groeit, waardoor de cumulatieve rendementssprongen steeds groter worden. Bovendien vinden wij het oneerlijk dat de ene belegger meer betaalt dan een andere belegger, enkel omdat er meer vermogen belegd wordt. Het aankopen van 100 of 1000 aandelen vraagt om dezelfde inspanning en dus ook om hetzelfde prijskaartje.

Beleggingstechnisch zijn we ook een nieuwe weg ingeslagen. Steeds weer blijkt dat ook de experts niet in staat zijn om juiste voorspellingen te doen. Onze verantwoordelijkheid is te groot om een portefeuille dan toch afhankelijk te maken van een “helderziende blik”. Wij vermijden visies van analisten, economen en andere experts vanuit het nuchtere besef dat niemand de toekomst kan voorspellen. Gerenommeerde internationale universiteiten tonen al jarenlang aan dat beleggen zonder voorspellingen tot een beter risico gewogen rendement kan leiden. Dit plaatst de toegevoegde waarde van een vermogensbeheerder in een ander daglicht.
 

3. Balans hanteert dus een vast bedrag aan kosten voor haar klanten. Hoe reageren klanten daarop?

Beleggers zijn in eerste instantie gecharmeerd van de vernieuwing. De mate waarin er op kosten bespaard kan worden is vaak ook groot. Tegelijkertijd zijn beleggers verbaasd over dit verschil en soms zelfs lichtelijk geïrriteerd omdat ze beseffen dat er vaak jarenlang onterecht hoge kosten in rekening zijn gebracht. Sommige beleggers vragen dan ook na een bezoek bij ons om een gespecificeerde offerte bij hun huidige beheerder. Het is dan wel teleurstellend dat er tot dusver nog niet één beheerder is geweest die een gespecificeerde offerte kon verstrekken. Zeker gezien het feit dat de sector hoog opgeeft over klantgerichtheid en transparantie.
 

4. Welke belangrijke veranderingen zie je gebeuren in de wereld van vermogensbeheer in de komende tien jaar?

De komende 10 jaar zie ik positief tegemoet voor afnemers van vermogensbeheer. Informatie is tegenwoordig steeds makkelijker en vaak zelfs gratis toegankelijk. Hierdoor zijn beleggers steeds beter op de hoogte en weten zij ook beter wat goed voor ze is en vooral ook wat niet goed voor ze is. Dit leidt tot meer controle en een positieve druk van de klant op de beheerder. Ik verwacht dat deze tendens zich voort zal zetten en zal leiden tot nieuwe initiatieven in de financiële sector die de gemiddelde kwaliteit van het aanbod zal verbeteren.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Overschat de kwaliteiten van experts niet en onderschat vooral uw eigen beleggingskwaliteiten niet. Beleggen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn, en het is maar de vraag of u daar iemand voor in hoeft te schakelen. Door het lezen van enkele boeken bent u al een heel eind op weg. Denk dan bijvoorbeeld aan: The Black Swan, The Power of Passive Investing, The ETF Handbook, Your Money and Your Brain, en The Intelligent Asset Allocator.
 

Volgende interview: Jaap Prinsen Geerligs versus Jeroen Verriet
Vorige interview: Peter Abma versus Nico Inberg