Nico Bakker versus Rogier San Giorgi


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Rogier San GiorgiNico Bakker

 

Nico Bakker (BTAC) interviewt Rogier San Giorgi (RBS Markets)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik ben in 2004 als stagiair begonnen bij ABN AMRO en werk nu dus inmiddels bijna 9 jaar in het vak. Ik kan mij nog herinneren hoe mijn vader het TV scherm met twee handen vasthield op 19 oktober 1987, de beruchte 'Black Monday'. Mijn interesse was gewekt en ik heb nadien altijd de beurs gevolgd. Voor mij stond dus al vroeg vast dat ik het beleggingsvak in wilde en heb daar mijn studie op uitgekozen.
 

2. Hoe groot is eigenlijk de Turbomarkt en wie zijn de belangrijkste aanbieders? Waar kunnen Turbo's op verhandeld worden?

Turbo's bestaan al sinds juni 2004 in Nederland. Na de opsplitsing van ABN AMRO als gevolg van de overname is het gehele Turboteam inclusief de producten naar RBS overgestapt. Wij zijn momenteel marktleider. Sinds 2010 geeft ABN AMRO ook weer Turbo's uit in samenwerking met Goldman Sachs. Daarnaast geven Citigroup, Commerzbank en ING vergelijkbare producten uit. Gecombineerd bedroeg de omzet van alle aanbieders in 2012 ruim 16 miljard euro verdeeld over 2,5 miljoen transacties. Een conclusie die getrokken mag worden is dat de actieve belegger dit producttype toch wel omarmt heeft. We zien ook dat de omzetten voorzichtig aan weer een beetje oplopen. Zo was maart een wat mindere maand maar de overige maanden van het jaar waren beter.
 

3. Steeds weer wordt gemeld hoe risicovol Turbo's zijn. Leg eens uit hoe dit komt? Waar ligt dat aan?

Turbo's zijn ook risicovolle beleggingsproducten, dus dat is een goede ontwikkeling. Bij RBS wijzen we bestaande en potentiële professionele en particuliere klanten ook expliciet op de risico's. Elk product waarmee je met een hefboom belegt is risicovoller dan een rechtstreekse belegging. Afhankelijk van de hoogte van de hefboom die je als belegger kiest, kan een geringe koersbeweging van de onderliggende waarde ervoor zorgen dat je je gehele inleg verliest. Het is wel goed om ook in te zien dat je met een rechtstreekse belegging in de onderliggende waarde in absolute termen meer kan verliezen dan met een vergelijkbare belegging in Turbo's. Bovendien kunnen Turbo's gebruikt kunnen worden om risico's te beperken.
 

4. Nu heb je naast de Turbo ook de Booster. Wat is het verschil?

Turbo's hebben een verschil tussen het stop loss-niveau en het financieringsniveau. Als het stop loss-niveau van een Turbo geraakt wordt, blijft er zodoende meestal een restwaarde over die naar de belegger gaat. In uitzonderlijke gevallen bedraagt de restwaarde nul. Bij Boosters zijn beide niveaus aan elkaar gelijk waardoor er nooit een restwaarde overblijft indien het stop loss-niveau wordt geraakt. Boosters kunnen zodoende een hogere hefboom bereiken en zijn dus nog risicovoller dan Turbo's. Daar staat weer tegenover dat als je een Turbo en een Booster met een gelijk stop loss-niveau met elkaar vergelijkt, de Booster een lagere absolute waarde heeft.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Het lijkt zo voor de hand liggend, maar helaas dat geldt in de praktijk blijkbaar niet voor iedereen: het is van belang dat beleggers zich goed voorbereiden voor ze aan beleggen in derivaten beginnen. Dat geldt dus ook voor Turbo's en Boosters, al zijn dat niet heel ingewikkelde producten. Bij RBS kan je makkelijk alle relevante documentatie zoals brochures en prospectussen lezen. Zorg dat alles duidelijk is.
 

(red.: Lees ook de informatie over derivaten, turbo en booster op BeursEffecten.)

Volgende interview: Rogier San Giorgi versus Michael Groenewoud
Vorige interview: Bas Smit versus Nico Bakker