Monetaire Verruiming, het wondermiddel


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Edwin Wierda

Er staat de laatste tijd veel in de kranten over Monetaire Verruiming. Ondanks dat er over dit begrip veel wordt geschreven en gesproken is er veel verwarring over de betekenis van deze twee woorden. Weinigen weten wat dit precies is. Het lijkt mij goed om op deze plaats het één ander te verduidelijken.

Dat het niet goed gaat met de wereldeconomie is iedereen wel bekend. Het groeiniveau van rond de vorige eeuwwisseling is eigenlijk sindsdien niet meer gehaald. Sterker nog, na 2008 proberen de Centrale Banken en overheden overal ter wereld, diezelfde wereld te behoeden voor een recessie of zelfs depressie.

Er zijn drie Centrale Banken die meest bepalend zijn voor het wereldwijde economische beleid. Dit zijn de FED (VS), ECB (Eurogebied) en de BOJ (Japan). Zij hebben allen verschillende instrumenten om economische groei in goede banen te leiden, een recessie/depressie te voorkomen en om inflatie te beteugelen. Ze kunnen o.a. renteniveau’s vaststellen, valutakoersen sturen, obligaties opkopen en ook gewoon geld drukken.

Als er geschreven wordt over Monetaire Verruiming moet men vooral denken aan (een combinatie van) de laatste twee. Onlangs hebben alle drie de instituten aangekondigd maatregelen te nemen om groei te stimuleren.

De Amerikanen hebben aangegeven maandelijks voor 40mrd dollar (hypotheek)obligaties te gaan opkopen. Het doel daarvan is de koersen te doen stijgen en op die manier de rente laag te houden. Daarnaast krijgen de verkopende partijen, met name de banken, weer meer geld in kas. Het gewenste resultaat is dat de lage rente de consumenten gaat verleiden weer te gaan besteden, de bedrijven verleidt te investeren en banken weer sterkere balansen krijgen.

De ECB heeft aangekondigd om onder bepaalde voorwaarden staatsobligaties te gaan opkopen van probleemlanden als Spanje. Het gevolg zal zijn dat de lage rente de desbetreffende landen weer lucht geeft en dat uiteindelijk buitenlandse (Noord Europese) investeerders aantrekt.

De BOJ tenslotte kondigde aan voor omgerekend Euro 100 miljard staatsobligaties te gaan opkopen. Het doel is hetzelfde: de rente laag houden en de economie op gang helpen.

Monetaire Verruiming lijkt een wondermiddel maar is niet zonder gevaren. Een onbedoeld nadelig gevolg kan zijn dat de inflatie gaat toenemen. Simpel gezegd betekent dit dat de prijzen van allerlei producten en diensten gaan stijgen omdat er meer geld in omloop is. Het is heel bekend dat vraag en aanbod in een economie bepalend zijn voor het prijsniveau. En als er extra geld door de overheden/centrale banken in de economie komt, stijgen de prijzen. Geld wordt minder waard . Bijkomend voordeel voor de overheden is dat de schulden van dezelfde overheden relatief ook minder hoog worden. Laten we dat maar zien als bedoeld bijeffect. De salarissen van consumenten gaan niet omhoog. Het duidelijk wie de rekening van het ”wondermiddel” betaalt.
 

Edwin Wierda is directeur van Wierda en Partners Vermogensbeheer te Assen, www.wierdavermogensbeheer.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: