Michiel Krauss versus Hans Wilton


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Hans WiltonMichiel Krauss

 

Michiel Krauss (SKAGEN Funds) interviewt Hans Wilton (Wilton Family Office)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik ben volgend jaar 20 jaar actief op het gebied van vermogensbeheer en –begeleiding. Terugkijkend ben ik hier bij toeval ingerold. Na mijn studie rechten vond ik het een verstandige keuze om voor een bank te gaan werken. Via een headhunter werd dit in 1996 Theodoor Gilissen Bankiers te Amsterdam. In die jaren heb ik veel over beleggen geleerd. Het waren toen – net als nu – enerverende tijden met verschillende uitdagingen.

De belangrijkste les die ik in al die jaren heb geleerd over beleggen is tweeledig:
Doe te allen tijde je huiswerk en blijf gedisciplineerd in het uitvoeren van je beslissingsproces.
Dit is tegelijkertijd ook het mooi aspect van beleggen. Je mag je verdiepen in verschillende onderwerpen, waarbij je niet alleen beslist op grond van financiële ratio’s. Beleggen is een oordeel vormen over de wereld om je heen. Waar gaan we naar toe, waar liggen de kansen en bedreigingen. Goede informatie en een nuchtere aanpak zijn hierbij essentieel! Ik kan nog steeds blij worden van hetgeen ik dagelijks doe.
 

2. Voor welke beleggingscategorie heb je momenteel de beste verwachtingen en welke categorie vermijd je?

Ook in 2015 zullen de uitdagingen onverminderd groot zijn. In een wereld waar deflatoire druk als gevolg van de schuldafbouw, maatregelen van de centrale banken en de conjuncturele situatie voor onrust blijven zorgen moeten we ervoor waken de toekomst te willen voorspellen. Het loont meer om te denken in verschillende scenario’s.

Het meest waarschijnlijke scenario op dit moment is dat de wereldwijde groei zeer kwetsbaar zal blijven. Vanzelfsprekend is dit ingegeven door de problemen in Europa, maar daarnaast zijn wij sceptisch over een forse versnelling van de Amerikaanse groei.

Als Family Office zijn wij primair bezig met wat met een mooi woord heet “Preservation of Capital”. Hierbij streven wij het familievermogen te beschermen tegen omvangrijke marktcorrecties, maar ook om onderschatte bronnen van rendement aan te boren. Deze laatste zouden zich in 2015 in de opkomende landen kunnen bevinden. Hierbij zou je concreet kunnen kijken naar bijvoorbeeld China.

Daarnaast zou je je kunnen verdiepen in de lange termijn trends zoals Technologie, Bevolkingsgroei / Demografische ontwikkelingen. De bevolkingsgroei op onze planeet gaat onverminderd door, maar groeit onze voedselproductie in hetzelfde tempo mee? Dit zijn vragen die een belegger zich moet stellen. Welke bedrijven zijn goed gepositioneerd om hiervan te profiteren?
 

3. Welke “beursgoeroe” is jouw koning? En waarom?

“Beursgoeroe” is typisch een jaren negentig woord. De dagen dat Abby Cohen van Goldman Sachs nog spannende uitspraken deed over de markten in het algemeen of toen er nog zogenaamde steranalisten waren als Henry Blodget. Het bleek jaren later weinig om het lijf te hebben gehad. Ik heb een grote bewondering voor Ivan Nyssen, de man die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het succes van Capital at Work. Vandaag de dag heeft hij tevens zijn eigen beleggingsfonds The Blue Fund, waar hij zeer succesvol mee is.

Hij leest bijzonder veel en is daarnaast zeer breed georiënteerd. Hij hanteert al meer dan 20 jaar een zeer uitgesproken “no nonsense” beleggingsfilosofie en houdt hier gedisciplineerd aan vast. Toch zoekt en vindt hij ieder jaar weer nieuwe opportuniteiten. Dat maakt hem een succesvolle belegger.
 

4. Wat is de grootste beleggersonzin die je in de afgelopen jaren gehoord hebt?

Ik word moe van alle zogenaamde modegrillen of nieuwe verzinsels. Wij zitten helaas in een “story telling industry”. “This time is different” is een vaak gehoorde maar ook een kostbare uitspraak. Het ontbreekt mijn inziens vaak aan verdieping bij het maken van beleggingsbeslissingen. Men is sneller belegd in ‘een spannend verhaal’ dan dat er een keuze moet worden gemaakt over de kleur van een nieuwe auto. Dit baart mij soms zorgen.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Door de lage rente wordt het steeds lastiger om een fatsoenlijk rendement te halen op vastrentende waarden. Veel mensen hebben de neiging om riskante beleggingsproducten op te nemen in een portefeuille met een defensief karakter zonder goed na te denken over de werkelijke risico’s hiervan.
Men kiest ervoor om tactisch (te) zwaar overwogen in aandelen te gaan zitten. Daarnaast wordt er steeds vaker – binnen het vastrentende gedeelte – gebruik gemaakt van zogenaamde high yield obligaties, perpetuals of leningen uit opkomende landen. Mits dit met mate gebeurt is dit vanzelfsprekend geen probleem. De praktijk wijst echter uit dat er teveel risico wordt genomen zonder dat men daar erg in heeft.

Uw adviseur moet erop toezien dat de risico’s in uw portefeuille in lijn blijven met de risico’s die u kan en wil accepteren. Dit vereist dat u deze risico’s in kaart laat brengen en vaststelt of ze daadwerkelijk passen bij u. Ik wens u veel wijsheid toe.
 

Volgende interview: Hans Wilton versus Steven Faber
Vorige interview: Dirk Spaander versus Michiel Krauss