Michael Groenewoud versus Joost van der Laan


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Joost van der LaanMichael Groenewoud

 

M. Groenewoud (Weekendbeleggers) interviewt Joost van der Laan (IronCondor)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Beleggen met aandelen, opties en futures doe ik al sinds 1994, toen ik zelfstandig adviseur werd na een loopbaan bij bedrijven als Bijenkorf, Albert Heijn, Blokker en AC Nielsen. En als zelfstandig adviseur heb ik meegewerkt aan het succesvolle systeem van Jumbo. Ontwikkelen van succesvolle systemen werd mijn core business. Bij Jumbo betekende dit de ontwikkeling van het systeem van omdraaien van klantenfrustraties tot “Zeven Zekerheden”. En bij beleggen gebruik ik het systeem van:

  • delta neutraal beleggen
  • risico’s beperken door money management (spreiden van posities en inzetten van maximaal 20% kapitaal)
  • kosten en risico beperken door te werken met indices (zoals AEX)
  • risico’s verzekeren door hedging strategieën (met futures)
     

Vanaf 2008 pas ik de Iron Condor Methode toe, een systeem dat een hoog rendement mogelijk maakt in elk beursklimaat. In 2010 werd mijn boek gepubliceerd: “Winstgevend Beleggen met de Iron Condor Methode”. En dit jaar geef ik ook speciale eendaagse trainingen over de Iron Condor Methode.
 

2. Waarom heb je voor de Iron Condor optiestrategie gekozen?

De Iron Condor is een optie constructie waarbij je elke maand call opties en put opties verkoopt, om 10 – 20 % premie te kunnen verdienen. En je koopt opties om de verkochte opties te “verzekeren” en het risico te beperken. Het grote voordeel van opties verkopen is, dat opties geleidelijk hun tijdswaarde verliezen en meestal zonder waarde expireren. En als opties zonder waarde expireren dan kan je als verkoper de ontvangen premie behouden.

Een tweede belangrijk voordeel van de Iron Condor Methode is, dat je tegelijkertijd put opties en call opties verkoopt. Deze constructie maakt een mooie winst bij kleine dalingen, kleine stijgingen en bij gelijkblijvende koersen van de onderliggende index (zoals de AEX of de S&P500). Je hoeft de koersbeweging dus niet te voorspellen. Als de koers van de AEX te komende 6 weken fluctueert tussen 330 en 370 dan maakt mijn Iron Condor een winst van 16%. Dat geeft rust.

En ten derde is er een hedge mogelijkheid met futures. Zolang de koers van de AEX fluctueert tussen 335 en 365, zijn de gekochte opties de enige verzekering. Als de koers van de AEX hoger wordt dan 365 of lager dan 335, dan ga ik hedgen met futures om eventueel verlies te beperken. Het unieke van futures is, dat deze extra verzekering vaak ook extra winst oplevert.
 

3. Kun je uitleggen wat het verschil is tussen de Iron Condor en de Short Strangle?

De Short Strangle is een Iron Condor zonder verzekering met gekochte opties. Dat betekent dat bij een sterke beweging van de koers van de AEX een extra groot verlies kan ontstaan. De potentiële winst van een Short Strangle is 35% hoger dan bij een Iron Condor, maar de margin is 200% hoger dan bij een Iron Condor. Dit betekent: lager rendement en meer onrust. Ik kies daarom bijna altijd voor de Iron Condor boven de Short Strangle.
 

4. Om de meest kansrijke uitoefenprijzen te berekenen maak ik gebruik van een indicator en jij maakt gebruik van de Delta. Kun je uitleggen waarom?

Waarschijnlijk is er geen verschil. De Delta van mijn geschreven opties is ook een uitstekende indicator van het winstpotentieel van een geschreven optie. En waarschijnlijk berekenen jouw indicator en mijn Delta elke maand ongeveer dezelfde kansrijke uitoefenprijzen. Bovendien kijk ik bij het innemen van een Iron Condor posities ook goed naar de ontvangen premie van de puts en de calls. Die twee premies moeten ongeveer gelijk zijn. En tenslotte gebruik ik nog een derde Amerikaanse indicator om het winstpotentieel goed in te schatten.

Voor de zeer lage volatiliteit van de laatste maanden heb ik ook een speciale Iron Condor strategie ontwikkeld met een zeer hoog rendementspotentieel. Daarvoor wordt ook een nieuwe indicator toegepast.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Als je begint met beleggen met opties is het verstandig om eerst ervaring op te doen via “paper traden” (beleggen op papier, zonder echt geld te investeren). Dan ervaar je de effecten van verschillende strategieën in verschillende markten. Pas als je een systeem begrijpt en beheerst kan je beginnen met echt geld. En dan gaan de emoties echt werken en is het belangrijk om gedisciplineerd vast te houden aan een systeem.

Probeer de Iron Condor Methode eens uit om te ervaren hoeveel rust het geeft en hoe boeiend het is om de interactie te zien tussen de koersbewegingen van de AEX, de uitoefenprijzen en de volatiliteit van opties en de looptijd tot expiratie.
 

Volgende interview:Joost van der Laan versus Jan Robert Schutte
Vorige interview: Rogier San Giorgi versus Michael Groenewoud