De gegarandeerde teleurstelling


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Jeroen Brenninkmeijer

Vorige week las ik in het Financieele Dagblad over een onderzoek naar de tevredenheid van beleggers1. Uit het onderzoek dat door Beleggers Belangen en Vermogensmonitor werd uitgevoerd, destilleerde het FD twee zaken.

Allereerst dat driekwart van de beleggers ontevreden is met het rendement over het eerste half jaar. Met name de beleggers van Alex vermogensbeheer zouden ontevreden zijn.

Als tweede observatie meldde de krant dat beleggers met grote vermogens (> € 500.000) blijkbaar meer tevreden zijn dan de “kleine beleggers”. De cijfers 3,7 uit 5 versus 2,8 uit 5 liegen er niet om. Het bevestigt helaas dat vermogensbeheer voor de kleinere belegger onvoldoende oplevert. De vraag is waar men ontevreden over is. Het rendement, het relatiebeheer, de rapportage, de kosten of de keuzemogelijkheden?

Verder rept het artikel dat de meeste beleggers redelijk defensief beleggen. Niet echt opmerkelijk, want bij vermogensbeheer is het gezien de aansprakelijkheid vrijwel uitgesloten dat een beheerder voluit offensief gaat beleggen.

Onder het artikel werd het op internet met name door teleurgestelde Alex beleggers van commentaar voorzien. Ik laat een paar quotes hiervan zien:

“Het rendement was -2%, terwijl de AEX index in die periode +11% scoorde.”

“Sta nu ruim 5 % negatief, dat is niet wat je van een defensieve portefeuille verwacht als de AEX het goed doet.”

“Doe het anders zelf. Koop een paar aandelen, trackers en obligaties en zorg dat meer dan 50% rendeert.”

“De reklame van Alex is bedoeld voor dezelfde mensen die hun geld op de IJsland bank zetten met een extra rendement van 1,5% en denken dat er geen extra risico aan verbonden is. Tja wat nog meer hier over te zeggen.”

 

Verwachtingspatroon beleggers niet reëel

Al lezende schrok ik toch weer van de reacties. Beleggers vergelijken het rendement van een defensieve portefeuille met de AEX, die geheel uit aandelen bestaat. Beleggers geloven blijkbaar nog steeds dat een superieur rendement uit het verleden een graadmeter is voor de toekomst.

Het is de sector, de aanbieders van beleggingsfondsen en vermogensbeheer, aan te rekenen dat veel beleggers nog steeds geloven dat je een uitzonderlijk rendement kan halen. Blijkbaar beweegt een hoop geld nog steeds naar de marktkoopman die het hardst roept dat hij de beste waar verkoopt.

Het asynchrone verwachtingspatroon van de particuliere belegger wordt gevoed door reclames die gouden bergen verkopen. Blijkbaar zit de meerderheid niet te wachten op een eerlijk verhaal. Dat er geen goudgerande beleggingsmethodieken zijn, dat aandelenrendementen niets te maken hebben met een defensieve belegging.

Het eerlijke antwoord is niet aantrekkelijk genoeg. Van beleggen wordt je niet rijk. Beleggen beschermt je op de lange termijn tegen inflatie en het nemen van beleggingsrisico wordt op de lange termijn beloond met een hoger rendement dan de risicovrije rentevoet. Maar beleggen is eerst en vooral een gedisciplineerd proces waarin je werkt naar het realiseren van je doelstellingen. En als je onderweg continue het behaalde rendement afmeet aan de AEX index, dan is er maar een garantie te geven. Je bent vroeg of laat teleurgesteld.

Een tevreden klant is een klant met een realistisch verwachtingspatroon en een eerlijke vermogensbeheerder. Maar ja, die maken geen reclame, dat doen de tevreden klanten wel voor ze.
 

1 fd.nl/beurs/897705/vooral-klanten-alex-vermogensbeheer-ontevreden-over-recente-rendementen


Jeroen Brenninkmeijer is partner en vermogensbegeleider bij MJR Advies (www.mjradvies.nl). Deze column is geschreven op persoonlijke titel. Deze column is bedoeld als achtergrondinformatie over de ontwikkelingen op de financiële markten en de regelgeving. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en is geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. MJR Advies houdt zich niet bezig met het aanbevelen van beleggingen of beleggingsproducten en heeft bedrijfsmatig geen beleggingsposities. Eventueel vermelde financiële instrumenten dienen puur als voorbeeld en zijn nooit bedoeld als aanbeveling. Raadpleeg meer bronnen en neem zelf uw beslissingen. MJR Advies is niet vergunningplichtig en biedt onafhankelijke financiële ontzorging voor ondernemers en vrije beroepsbeoefenaren.


Ook interessant: