Met ETF over de Chinese muur


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Nico Inberg

De recente renteverlaging van de ECB heeft beleggers wereldwijd voor nog moeilijker keuzes gesteld. Vroeger kon je je zuurverdiende centen gewoon aan de bank geven en kreeg je 4 of 5% rente. Door de enorme reeks renteverlagingen is die mogelijkheid voorlopig verkeken. De centrale banken jagen op inflatie, willen de rente omlaag brengen en hebben weinig compassie met de arme spaarder, die part noch deel had aan de financiële crisis.

Om toch verzekerd te zijn van een fatsoenlijk rendement, moeten beleggers dus steeds meer op zoek naar achterblijvers. Je ziet het dagelijks aan de lijstjes met stijgers op de beurs, veelal zijn het de kleinere midkappers die het voortouw nemen.
 

Twee opvallende regio’s

Wanneer we wereldwijd kijken naar achterblijvers op de beurs, dan vallen twee regio’s meteen op. De ene is Rusland. Door de Russische inmenging in Oekraïne is enorm veel geld uit Rusland weggehaald, wat de Russische aandelenmarkt dit jaar al 11% lager zette. Dit is een politiek gedreven beweging geweest en afhankelijk van het verdere verloop van de Oekraïense crisis zou de Russische beurs, de MICEX, kunnen herstellen, maar er is aan het vertrouwen in de Russische staat zware schade toegebracht.

De andere regio die onder druk ligt is China. De Chinese beurs noteert dit jaar een dikke 5% lager, mede door zorgen over de afnemende groei van de Chinese economie. Ook zou het bankwezen in China in moeilijkheden kunnen komen door de overspannen kredietverlening.

Tot voor kort was de Chinese beurs voor het grootste deel nog steeds onontgonnen gebied voor buitenlandse investeerders. Wie een graantje mee wilde pikken van de Chinese groei was gedwongen om in Hongkong of op andere beurzen Chinese aandelen te kopen. Maar voor wie niet bang is van een beetje risico en vertrouwen heeft in de Chinese overheid als hoeder van haar eigen economisch model, is er nu de mogelijkheid rechtstreeks te participeren in de Chinese aandelenmarkt.
 

Rechtstreeks in Sjanghai beleggen

Er is You do not have access to view this node. Het van oorsprong Britse ETF Securities, vooral bekend van haar grondstoffen ETF’s, heeft als eerste een contract afgesloten met een Chinese vermogensbeheerder die toegang heeft tot de beurzen in Sjanghai en Shenzhen.

De koerswinstverhouding van deze Chinese aandelen ligt op het laagste punt sinds het uitbreken van de financiële crisis en dat is opmerkelijk. Temeer omdat de Chinese overheid langzaam maar zeker de deur voor buitenlandse investeerders verder open wil zetten, waardoor een verdere toestroom van kapitaal naar China verwacht mag worden.

De gebeurtenissen rond de Russische beurs hebben ons laten zien dat beleggingen in een minder democratisch land van de ene op de andere dag hard in waarde kunnen dalen. Dit is een risicofactor die u moet incalculeren. Daarnaast is het goed om voor een brede spreiding zorg te dragen wanneer u niet bekend bent met de individuele bedrijven. Dat kan natuurlijk met een ETF.

Ik ben zelf geen voorstander van het beleggen in een specifieke regio. Vaak stroomt er tijdelijk heel veel geld naar een op dat moment populair land en wordt bij een politieke gebeurtenis alles ineens weer teruggetrokken. De doorsnee belegger krijgt dan meestal het deksel op zijn neus.

Maar het vooruitzicht op een betere toegankelijkheid van de Chinese beurzen, de huidige lage rente wereldwijd en de lage K/W-verhouding van de in Sjanghai en Shenzhen genoteerde aandelen zouden voor de wat minder risico-averse beleggers best eens een reden kunnen zijn om toch maar eens een blik over die Chinese muur te werpen. Al was het maar op de manier zoals wij Nederlanders dat altijd doen: kijken, kijken, en kopen kan altijd nog.


Nico Inberg is directeur van Inberg Financial Content te Naarden, www.inbergfinancialcontent.nl

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de ontwikkelingen op de financiële markten. Nico Inberg is volledig onafhankelijk. Eventuele opmerkingen of aanbevelingen in deze column zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. Nico Inberg aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid ten aanzien van het navolgen van eventuele aanbevelingen of adviezen in deze column. Inberg Financial Content is niet vergunningsplichtig en biedt onafhankelijke informatie aan verschillende media-uitingen.


Ook interessant: