
Inspelen op de ontwikkelingen in de Chinese economie is altijd erg lastig geweest. De Chinese overheid onderneemt stappen om haar economie verder open te stellen. Index aanbieder MSCI voert op dit moment een consultatie uit om te zien of lokale Chinese aandelen zullen worden opgenomen in de bredere MSCI Emerging Markets Index.
China ondergaat een metamorfose, waarbij haar economie de afgelopen twintig jaar vijftien maal zo groot is geworden en daarmee de op een na grootste ter wereld. Voorlopig is er nog geen einde in zicht. Het land bevindt zich midden in een economische en financiële transformatie, waarin de komende jaren vijf keer zo snel welvaart wordt opgebouwd, vergeleken met de meeste ontwikkelde economieën. China heeft het grootste aantal inwoners ter wereld. De verdubbeling van de gemiddelde welvaart per persoon gedurende de komende tien jaar zal leiden tot interessante ontwikkelingen op het gebied van grondstoffen, maar met name ook fantastische kansen opleveren voor de snelgroeiende private sector in China.
De Chinese overheid heeft een belangrijke stap gezet om haar economie verder open te stellen door de lancering van het Renminbi Qualified Foreign Institutional Investor (RQFII) programma. Sinds de lancering in 2011 is het voor gekwalificeerde buitenlandse beleggers toegestaan om in de lokale in Renminbi gedenomineerde aandelen (Chinese A-Shares) te beleggen. Dit programma staat dagelijkse liquiditeit in de Renminbi toe en hiermee is het dan ook mogelijk geworden trackers op basis van een fysieke structuur te ontwikkelen die een index volgen die opgebouwd is uit lokale Chinese A-Shares.
De rendementen van Chinese aandelen zijn de afgelopen jaren een stuk slechter dan de ontwikkelde landen en de waarderingen laten dit ook zien. Aandelen in de MSCI China A Index zijn op dit moment in P/E termen het goedkoopst sinds de financiële crisis in 2008. Ondanks deze negatieve rendementen ben ik van mening dat de vooruitzichten voor de langere termijn voor Chinese A-Shares erg positief zijn. De reden hiervoor is met name gelegen in de vastberadenheid van de Chinese overheid om de economische hervormingen en de financiële liberalisatie door te voeren en de veronderstelling dat de groei van de Chinese economie zich de komende jaren stabiliseert tussen de 7% en 8%. Daarnaast is de marktkapitalisatie nog relatief laag ten opzichte van de omvang en de belangrijke rol van haar economie in de wereld.
Index aanbieder MSCI is op 11 maart 2014 een consultatie gestart om te bezien of de lokale MSCI China A index opgenomen zal worden in de bredere MSCI Emerging Markets Index. Als dit het geval zal zijn, dan betekent dit dat de groep beleggers die deze index op dit moment volgt (goed voor zo’n $1.500 miljard) ook zal moeten alloceren naar de Chinese A Shares, die opgenomen zijn in de MSCI China A Index. In juni 2014 wordt een beslissing genomen, die dan vanaf juni 2015 geïmplementeerd zal worden.
Op dit moment is er in Europa nog geen fysieke tracker die deze lokale MSCI China A Index volgt, maar daar komt waarschijnlijk op korte termijn verandering in….