Matthijs Aler versus Jean-Paul van Oudheusden


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Jean-Paul van OudheusdenMatthijs Aler

 

Matthijs Aler (Ohpen) interviewt Jean-Paul van Oudheusden (RBS Markets)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

In 1996 ben ik begonnen als management trainee bij de afdeling Vermogensbeheer. Na mijn studie econometrie was het een ideale plek om de theorie, bijvoorbeeld op het gebied van opties, te combineren met de praktijk. Ook had ik een liefde voor reizen en andere culturen ontwikkeld; in deze baan mocht je de markten over de hele wereld volgen en je kreeg er nog voor betaald ook!
 

2. Diverse Europese politici willen een financiële transactietaks invoeren om speculatie tegen te gaan. Worden actieve beleggers het kind van de rekening?

Steeds meer financiële consumenten gaan zelf zorgdragen voor een aanvullend inkomen of een aanvullend pensioen, omdat de instanties die dat vroeger voor hen deden over minder kapitaal beschikken danwel minder risico’s voor hun rekening durven te nemen. Ik kan me niet voorstellen dat de Europese politiek dit in de weg zal gaan staan. Opmerkelijk genoeg zou de financiële transactietaks zoals die nu wordt voorgesteld een instrument als de Turbo aantrekkelijker maken dan een rechtstreekse belegging in een aandeel. Ik kan me nu ook weer niet voorstellen dat dàt de bedoeling is van politici.
 

3. Zorgen in jouw ogen high frequency traders (HFT) voor de smeerolie in de markt of vormen zij een belemmering voor goede koersvorming?

Smeerolie zou ik HFT zeker niet willen noemen. Smeerolie is bedoeld om een systeem beter te maken en HFT werken voor hun eigen gewin. Je moet ze dan ook bij voorkeur niet met particuliere beleggers laten handelen. NYSE Euronext heeft dat in 2009 gelukkig onderkend door een nieuw marktmodel in te voeren. De particuliere belegger in bijvoorbeeld Wat is een turbo? heeft daardoor een veel efficiëntere markt voorgeschoteld gekregen; het segment hefboomproducten is mede daardoor gegroeid tot een recordomzet van €16,7 miljard in 2011. HFT zouden een goede rol kunnen vervullen in minder liquide markten, maar de praktijk is dat zij voornamelijk focussen op de meest liquide markten, waar toch al een goede liquiditeit is.
 

4. Welke innovaties in financiële producten voorzie jij voor de komende jaren?

De grootste vernieuwing in de particuliere markt gaat zonder meer zijn dat binnen afzienbare tijd het merendeel van de beleggingstransacties via mobiele applicaties gedaan zullen worden. Traditionele partijen zijn daar nu nog niet of nauwelijks goed op voorbereid en door allerhande andere IT producten krijgt het ook geen prioriteit. Een goede mobiele beleggingsapplicatie inrichten is moeilijker dan bijvoorbeeld mobiel betalen, omdat je meer functionaliteiten dient aan te bieden op een beperkte schermruimte. De eerste partij die dit goed op orde krijgt kan een onverwacht groot deel van de actief beleggende klanten naar zich toe trekken.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Door de aanhoudend lage rente in combinatie met de huidige inflatie en belastingen is spaargeld aanhouden in de hoop dat de rente gaat stijgen geen strategie meer. Mensen die hun vermogen in stand willen houden doen er verstandig aan ook eens buiten de gebaande paden te kijken. Op het gebied van gestructureerde producten is de laatste jaren bijvoorbeeld enorm veel verbeterd. De beleggingen van de diverse banken zijn over het algemeen goedkoper dan de alom bejubelde ETF’s, terwijl ze toegevoegde waarde bieden van gedeeltelijke kapitaalsbescherming of een hefboom (die door de lage rente relatief goedkoop is!)

 

Volgende interview: Jean-Paul van Oudheusden versus Rob Staalstra
Vorige interview:Jeroen Brenninkmeijer versus Matthijs Aler