Martine Hafkamp versus Cees Smit


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Martine HafkampCees Smit

 

Martine Hafkamp (Fintessa) interviewt Cees Smit (Today's Groep)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Mijn beweegreden was dat ik dacht dat de beurs en alles er omheen “cool” was. Zeker nadat ik de film Wall Street had gezien, wist ik het zeker. Mijn vrienden raakten niet uitgepraat over Daryl Hannah (de vrouwelijke hoofdrolspeler) en ik raakte niet uitgepraat over het spel wat zich op de beurs afspeelde. Daarbij waren het ook nog eens goede werktijden. Immers we begonnen in 1987 nog om 10.00 uur en stopten om 16.30 uur. Dat is tegenwoordig anders, met de futures open om 8.00 uur en een slot pas eigenlijk om 22.00 uur.
 

2. Today’s brokers heeft te maken met stevige concurrentie van gevestigde namen. Wat maakt jouw bedrijf uniek ten opzichte van anderen?

Het bedrijf is breder dan alleen Today’s Brokers. Today’s Groep bestaat uit een tak vermogensbeheer, waar we ons onderscheiden uit actief beleid. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van opties proberen we ook in neergaande markten geld te verdienen. Daarnaast is er Today’s Brokers, de tak waar de klant het zelf doet, die zich onderscheidt van de anderen door service en gebruikersgemak. Zo hebben we een totaal nieuw handelsplatform laten bouwen, waar de klant zelf invloed had op de functionaliteiten. Ten derde zijn we vorig jaar gestart met een concurrent op de pensioenmarkt (Today’s Tomorrow), ook hier is gebruikersgemak het USP, door de introductie van Total Cost of Ownership in plaats van de onvolledige en niet transparante Total Expense Ratio (TER).
 

3. Is het uit marketingoogpunt niet verwarrend voor consumenten dat onder het merk Today’s zowel broker- als vermogensbeheeractiviteiten vallen?

Ja, het kan verwarrend werken dat je zowel zelf beleggen als laten beleggen aanbiedt. Toch zien we dit in de praktijk eigenlijk zelden. Klanten zien het juist als een goede extra. De kennis uit de vermogensbeheerder straalt via nieuwsbrieven ook af op de zelf-beleggers. Doordat de servicedesk van 8.00 uur tot 22.00 uur geopend is, zijn ook de vermogensbeheerders continue bereikbaar. Daarbij zien we veel cross selling tussen deze bedrijfsonderdelen. En het goede nieuws is dat het bij concurrent ALEX ook werkt….
 

4. Je hebt ervaring als beurshandelaar, wat is de beste tip die jij kan geven aan beleggers die zelf hun orders opgeven (execution only)?

De beste tip is dat iedereen moet beseffen, dat je zelf moet nadenken. Je moet dus nooit blind ideeën of tips van anderen volgen. Wel is het goed om naar tips en ideeën van anderen te kijken. Je moet alleen vanuit deze “tip” je eigen plan trekken.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Wees soms contrair (tegendraads) aan de markt. Als iedereen IT aandelen koopt en iedereen daar veel geld aan verdient, moet je goed nadenken of dit allemaal wel klopt en kan. Is de wereld veranderd of gelden oude regels? Kortom, pas op met hypes. Gebruik als je tegen de heersende mening in gaat opties en turbo’s, maar doe het zo dat je nooit een te groot deel van je vermogen kwijt kunt raken.
 

Volgende interview: Cees Smit versus John Beijer
Vorige interview: Robert Baars versus Martine Hafkamp