De financiële markten nu en in 2012


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Edwin Wierda

Het jaar zit er bijna op en beleggers kijken alvast terug op een turbulent jaar. Zowel aandeel- als obligatiekoersen fluctueerden enorm en de “oude zekerheden” vielen weg. Wie had vorig jaar verwacht dat het volgende jaar twijfel zou ontstaan over de kredietwaardigheid van overheden van grote landen als Frankrijk en Spanje?

De prijs van een aandeel wordt bepaald door verwachtingen. Natuurlijk zijn de behaalde financiële resultaten van een bedrijf belangrijk. Deze geven een beeld van het verleden. Uit balansgegevens blijkt de huidige staat van het bedrijf. Verleden en heden staan dus vast. De toekomstverwachtingen veranderen echter steeds en zorg(d)en voor de fluctuaties. De voortdurende aanpassingen zijn wel te verklaren. De toekomst is zelden zo onzeker geweest: er wordt wel/niet dividend uitgekeerd, er komt deflatie of juist inflatie, Europa valt wel/niet etc.

De prijs van een obligatie wordt vooral bepaald door rente en kredietwaardigheid. Met name de kredietwaardigheid van landen (overheden) heeft de markten dit jaar verrast. De teloorgang van Euroland heeft de staatsobligaties van risicomijdend in risicodragend veranderd. Veel staatsobligaties zijn nu zelfs risicovoller dan bedrijfsobligaties!
 

Beleggen in 2012

De grote vraag is natuurlijk wat 2012 ons gaat brengen. Ik verwacht meer zekerheid en minder heftige koersbewegingen. Het zal duidelijk worden of de euro wel of niet blijft bestaan. Daarnaast en daarmee samenhangend, zal de winstgevendheid van de bedrijven beter kunnen worden ingeschat. Al met al zal dit zorgen voor meer stabiliteit.

Een verstandige belegger heeft een strategie die gebaseerd is op een aantal uitgangspunten en aannames. Vervolgens is het belangrijk om constant de vinger aan de pols te houden. Houdt daarom steeds goed in de gaten of de economische situatie nog past bij de uitgangspunten. En stuur daarin steeds bij. Een belegger zonder strategie komt al snel in de situatie dat hij meegesleurd wordt in de dagelijkse golven van emotie en willekeur. Een goede strategie zorgt juist voor rust.

Wij zien eerder inflatie komen dan deflatie. Daarbij zal de Euro blijven bestaan. Het schrijven van opties levert doorlopend premie op en verlaagd de risico’s. Daarnaast blijven wij beleggen in beursgenoteerde effecten. Wilt u weten hoe we deze punten in de effectenportefeuilles meenemen, belt u ons dan maar.
 

Edwin Wierda is directeur van Wierda en Partners Vermogensbeheer te Assen, www.wierdavermogensbeheer.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: