Markt is niet te voorspellen


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Marc Vijver

Het zonnetje schijnt ineens weer op de beurzen. Tijd dus om achterover te leunen en de zaak te overdenken. De laatste 2 weken is het sentiment op de markten radicaal gedraaid. Maar niet op grond van goed nieuws. Want er is geen concrete oplossing voor de schuldenberg van Zuid-Europa en Dexia is vorige week genationaliseerd door de slechte overheidsleningen die ze in bezit hebben. De media, bedrijfscijfers en alle goeroes zijn ook niet overdreven positief. Ik kan maar één conclusie trekken daarover: De markt is niet te voorspellen.

Mensen die denken dat ze dat wel kunnen zijn soms fondsmanager. Zij gaan gokken met uw geld, waarbij natuurlijk van tevoren wel gezegd wordt waarin ze ongeveer gaan beleggen. Deze week is een nieuwe ranglijst uitgekomen van de prestaties van beleggingsfondsen. Uitgaande van het feit dat ongeveer de helft van de fondsmanagers goed gokt, zullen er genoeg fondsen zijn de ver bovengemiddeld presteren. Tenminste, in theorie.

Blijkbaar hebben de actieve fondsmanagers collectief misgegokt deze keer. Want in de categorie ‘aandelen opkomende landen’ staan op plaats 2 en 3 passieve beleggingsfondsen die de index helemaal niet verslaan, maar juist kopiëren. In plaats van circa 50% (theoretisch) doen vrijwel 100% van alle actieve fondsen het in de praktijk slechter dan de referentie-index over deze periode.

Overigens zal dit in de praktijk eerder een uitzondering blijken dan een regel, maar in de regel geldt dat 80% van de actieve fondsen het over 1 jaar gemeten slechter dan de referentie-index doet. U doet er dan ook beter aan om niet meer risico’s te nemen dan nodig en geen actieve fondsen maar indexfondsen te kopen. Hierdoor sluit u hoge kosten en gokken uit, en snapt u achteraf waarom u een bepaald rendement behaald heeft. Luiheid loont absoluut met beleggen.
 

Marc Vijver is directeur van The Index People te Haarlem, www.indexpeople.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: