Beter dan de index beleggen


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Marc Vijver

Een veel gehoorde stelling is dat beleggen in een tracker gegarandeerd een klein beetje minder oplevert dan de index die deze volgt. Ofschoon dit opgaat voor het leeuwendeel van de trackers, zijn er ook gunstige uitzonderingen. Ik geef als voorbeeld de Dow Jones Euro Stoxx 50 index.

Er bestaan een flink aantal trackers die deze index volgen. De 4 grootste partijen zijn iShares, Lyxor, DB-X en ETF Securities. Als we kijken naar de prestaties over de afgelopen jaren ten opzichte van de index prestatie (natuurlijk met inbegrip van betaalde dividenden) zien we het volgende lijstje:

 

 

Wat opvalt is dat de meeste trackers over meerdere jaren een betere prestatie neerzetten dan de index die zij volgen. Maar toch is het beeld niet eenduidig; zo zit er een aardig verschil tussen de prestaties van de 2 ‘zusjes’ van iShares. Aangezien deze trackers beide fysieke stukken in bezit hebben, kan een dividendbelasting dit verschil deels verklaren. Wat verder opvalt, is dat de grootste tracker (Lyxor) het slechter doet dan verwacht en ETF Securities als “kleintje” het juist goed doet.

U ziet het, de index verslaan zonder gokken is wel degelijk mogelijk! Het loont bovendien de moeite om onderlinge prestaties van trackers te vergelijken alvorens tot aanschaf over te gaan. Maar nu wilt u natuurlijk weten welke ‘de beste’ is. Daar is helaas geen zwart/wit antwoord op mogelijk. Onder andere de manier van replicatie, risico’s, kosten, omvang, verhandelbaarheid en dergelijke grijpen immers ook op de keuze in.

 

Op dit moment beleggen klanten van The Index People in de DB-X.
Marc Vijver is zelf klant bij The Index People en heeft daarmee positie in de genoemde tracker.

 

Marc Vijver is directeur van The Index People te Haarlem, www.indexpeople.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: