Marc Lendfers versus Sjon Reijers


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Sjon ReijersMarc Lendfers

 

Marc Lendfers (beursweer) interviewt Sjon Reijers (Marktgevoel)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Vanaf jongs af aan ben ik geïnteresseerd in alles wat met handelen te maken heeft. Ik ontdekte op mijn 13e de beurs door samen met mijn vader een portefeuille in te richten. Dit smaakte al snel naar meer. Dit resulteerde ook in de oprichting van enkele beurswebsites. Ik had er plezier in om mijn bevinden om internet te delen. Nadat ik in 2002 mijn eerste beurswebsite verkocht, heb ik eind 2008 marktgevoel.nl opgericht. Deze site is nog steeds dagelijks actief op de beurs.

Na mijn studie aan de Universiteit van Tilburg, ben ik bij Nederlands grootste bank werkzaam geweest en ben ik vervolgens een investeringsmaatschappij gestart. Het fulltime volgen van de beurs brengt mij niet genoeg werkplezier, je moet daar toch een ander type persoon voor zijn. Met onze investeringsmaatschappij Rehoma.com zitten we onder andere in de vastgoed handel, beperkt in private equity en ben ik nog steeds 10-12 uur per week actief op de beurs. Een mooie balans.

Een gezonde spanning, kort op de bal spelen, competitief bezig zijn en natuurlijk het handelsaspect, het zijn allemaal factoren die voor mij de beurs zo interessant maken.
 

2. Welke eigenschappen heeft een goede trader nodig?

Volgens mij moet een trader vrij rationeel zijn. Teveel emotie breekt je absoluut op. Ik heb in mijn omgeving meerdere handelaren zien ‘sneuvelen’ vanwege een of meerdere momenten van totale paniek, woede of gokgedrag. De beurs is haast niet te voorspellen. Soms gaan zaken niet zoals je ze verwacht en je moet dan rustig kunnen blijven om de juiste beslissing te kunnen maken.

Een trader moet verder niet het onderste uit de kan willen hebben. Onze stelregel is winst=winst en zo is het ook precies. Een aandeel zal best wel door stijgen naar jouw verkoop of nog verder door dalen als je net jouw short met winst terugkoopt. In principe moet een trader hier snel van kunnen afstappen, zo lang je maar winst kan schrijven.

Tot slot denk ik dat een trader een zelfstandig persoon moet zijn. Je moet het leuk vinden om dagelijks meerdere uren per dag naar een knipperend scherm te kijken in een vaak stressvolle omgeving.
 

3. Heb je een favoriete trade setup? Zo ja, welke?

Zoals gezegd ben ik niet echt te kwantificeren als een trader. Mijn specialiteit is het zogeheten sentiment analyse. Hoe reageren beleggers op bepaalde ontwikkelingen in de markt en wat voor een effect kan dit hebben op de beurskoersen? Ik heb dan een speciale voorkeur voor mogelijke overnamekandidaten. Hierbij combineer je de fundamentele achtergronden met de ontwikkelingen in de betreffende markt. Vaak komt hier ook nog een technisch aspect bij en natuurlijk de onvermijdelijke geruchten in de markt.

In het verleden heb ik hier al diverse malen van kunnen profiteren. Het leuke van een beursweblog zoals marktgevoel.nl is dat je jouw visie meteen kan delen en toetsen met je bezoekers. Als je visie dan ook uitkomt, maakt dat het extra leuk. Zo heb ik nu positie in het Belgische fonds Galapagos.
 

4. Kan je iets vertellen over je beste trade ooit?

Van mijn zeven long-posities waar ik een overname verwachtte en deze ook uiteindelijk kwam, vond ik Super de Boer de beste. Het aandeel werd al maanden stevig gedumpt, er vond een behoorlijke consolidatieslag plaats in die branche en er verschenen van de ene op de andere dag enorme block-trades. Super de Boer was het laatste overgebleven hapklare, beursgenoteerde bedrijf voor de grote jongens. Ahold en Jumbo werden genoemd als mogelijke overnamepartij. Toch bleef de koers onder druk staan. Dat er uiteindelijk nog een kleine biedoorlog ontstond tussen Sperwer en Jumbo was als een kers op de taart.

Uiteraard zit je bij deze strategie ook wel eens mis. Zo geloofde ik –net als de markt- te lang op een overname van TNT. Toen deze uiteindelijk niet kwam, kostte dat weer wat centen.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Zoek een strategie waar je goed in bent en wijk daar niet van af. Beleggers worden vaak ongeduldig als ze een stijging missen en raken totaal in paniek als de markt zakt. Durf bij je eigen visie te blijven, maar roei niet onnodig tegen de stroom in. En tot slot: niet teveel willen. Een winst van honderd euro per dag is nog altijd een leuk resultaat op jaarbasis.
 

Volgende interview: Sjon Reijers versus Leon Hillen
Vorige interview: Maarten Verheyen versus Marc Lendfers