Maarten Verheyen versus Marc Lendfers


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Marc LendfersMaarten Verheyen

 

Maarten Verheyen (TradersOnly) interviewt Marc Lendfers (beursweer)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Als jongetje van 8 jaar zat ik al bij mijn opa naar de koersen van teletext te kijken, als kind las ik al de financiële rubriek van de krant, later op de universiteit zat ik al te rommelen met opties in de bieb. Als student had ik een bijbaan als headhunter voor een groot Amsterdams headhunterbureau (Ebbinge). Die vonden mij een typische handelaar en hebben mij toen binnen gebracht bij RaboSecurities. Dat was in 1996... Ik denk dus dat je geboren moet zijn voor dit vak, anders trek je het geen week... de hele dag naar getallen kijken is voor veel mensen nauwelijks sexy namelijk.
 

2. Welke eigenschappen heeft een goede trader nodig?

Ik zal een paar punten opnoemen. Een goede trader moet volgens mij:

  • Passie hebben voor het vak. (Zonder passie kom je in dit vak nergens)
  • Flexibel zijn in trading en opinie. (Iedere dag, iedere minuut, iedere seconde kan anders zijn)
  • Niet al te ingewikkeld willen doen met charts... (Tegenwoordig worden voortdurend weerstanden opgezocht door algo's om traders te squeezen)
  • Bescheiden en nederig ten opzichte van de markt zijn. (Arrogantie wordt na een aantal goede dagen steevast door de beurs afgestraft)
  • Een grote dosis humor hebben, anders breekt deze markt je. (Spreekt voor zich)
  • Geluk hebben en niet teveel pech. (Geluk blijft een cruciale factor)
  • Niet teveel terugkijken, de markt verandert momenteel enorm snel. (Je bent zo goed als je laatste trade. Was je gisteren een loser, morgen kun je de held zijn... Besef dat goed, dat geeft kracht)

     

3. Heb je een favoriete trade setup? Zo ja, welke?

In deze markt, gestuurd door politiek en centrale banken, is de beste setup de politiek economische weekagenda. Uitspraken van politici of bankiers zijn het enige waar de markt tegenwoordig op reageert. Trade setups werken minder en minder... Ikzelf heb recent om deze reden het tertiaire (allerkortste) stuk van de handel vaarwel gezegd en ga enkel nog de primaire en secundaire trend bespelen.
 

4. Kan je iets vertellen over je beste trade ooit?

Dat was de dag dat ik mijn Touareg moest gaan ophalen om 14 uur middags een aantal jaren geleden... Ik zat financials short en voelde me best sterk en besloot de posities aan te houden. Bij terugkomst was de beurs hard gedaald en was de wagen zo goed als betaald...
Dan vergeet je snel alle eenzaamheid die je als trader moet doorstaan op een werkdag...
Verder was heel 2008 natuurlijk een jaar om als trader je vingers bij af te likken.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Besef dat iedere trader zijn eigen favoriete beurs heeft... ook uzelf. Besef dat wie het ene jaar de winnaar is, in het volgende jaar de loser kan zijn en andersom. Besef dat de beurs al 5.5 jaar stijgt, dat het gevaarlijker gaat worden en dat u daar rekening mee houdt. Ik zie de een na de andere bubbel ontstaan, terwijl veel kleinere aandelen spotgoedkoop blijven. Profiteer van dat effect... de wereld anno 2013 is pervers, met man en macht probeert men de huidige crisis te verslaan, met methodes die nieuw zijn. Niemand kan exact inschatten hoe dit afloopt, hierdoor worden beleggers bang en verlaten de beurs. Zodoende zijn de volumes nog maar een derde van wat het was... Dit is een rally met enkele spelers, als deze spelers niet meer van elkaar kopen dan is het snel gedaan. Volg op twitter @beursweer of beter @beursweervip om dagelijks op de hoogste te blijven, informatie is en blijft cruciaal ;-)

 

Volgende interview: Marc Lendfers versus Sjon Reijers
Vorige interview: Nico Pantelis versus Maarten Verheyen