Lukas Daalder versus Arend Jan Kamp


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Arend Jan KampLukas Daalder

 

Lukas Daalder (Robeco) interviewt Arend Jan Kamp (IEX)

 

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Nog altijd zie ik de wanhoop op de gezichten tijdens mijn sollicitatiegesprek bij IEX. "Technische analyse? Nee, geen idee wat het is." Toch werd ik aangenomen als eindredacteur, hoewel ik n.i.e.t.s van beurs en beleggen wist. Van webcontent des te meer. Het was november 2001. Ik was net ontslagen bij Monsterboard.nl - iets met vliegtuigen in torens - en vond het als rooie rakker interessant om een kijkje te nemen in de tempel van het kapitalisme: de beurs.

Dat ik na een paar jaar zelf ben gaan beleggen is het keerpunt in mijn IEX-carrière. Ik kreeg passie voor de beurs en van manusje-van-alles achter de schermen ben ik uitgegroeid tot een boegbeeld van de site. Ik ben er als autodidact best trots op dat ook hooggeleerde professionals mij serieus nemen. Met name mijn morning call op IEX is een redelijk begrip in het wereldje.
 

2. Hoe actief ben jij als belegger? Handel je in aandelen, opties, wisselkoersen, beleggingsfondsen, obligaties? Waarom (niet)?

Niks meer en niks minder: ik ben een one trick pony. Geen pensioenregeling, dus ik moet lange termijn beleggen. Ik heb er het geduld voor en papieren verliezen en winsten laten me koud. Zelfs die -60% van mij begin 2009. Ik weet waar ik mee bezig en wat ik er wel en niet van kan verwachten. Full disclosure: ik koop maandelijks voor een vast bedrag wereldwijde aandelenfondsen en een pietsie obligatiefondsen.

Jarenlang heb ik voor de adrenalinekick en de sensatie lopen stunten met opties, hefboomproducten, stockpicken en noem alle volkssporten op de beurs maar op. Heeft me veel (leer)geld gekost. Ik heb het mezelf vier jaar geleden verboden en houd me daar strikt aan, hoewel het vaak jeukt. Dan denk ik een kans te zien en dan heb ik zo'n zin.
 

3. China of de VS: welke is er over 10 jaar belangrijker voor de financiële markten?

In de jaren tachtig werd dat over Japan gezegd! Nooit meer iets van vernomen... Daarom de VS dus. Daar komt ook nog steeds álle vernieuwing vandaan. De Chinese (communistische!) topfunctionarissen zijn allemaal miljardair. En niet zo'n beetje ook. Corruptie dus. En al 35 jaar onafgebroken hele hoge groei. Dan ontstaan er weeffouten in het systeem die zich eens wreken en dan slaat iedereen zich weer voor zijn hoofd dat hij of zij dat had kunnen weten.
 

4. Wat is nou de tip die jij een beginnende belegger zou willen meegeven? Welke fout heb je inmiddels zelf genoeg gemaakt om niet meer te maken?

Ontdek jezelf! Grofweg weet ik twee manieren. Ga of met eigen geld dat je eventueel kunt missen gewoon iets uitproberen - maakt niet uit wat - of stel jezelf een heel duidelijk doel.

Op de eerste manier kom je er vanzelf achter wat je leuk vindt, wat je ligt en wat je beter wel en niet kan doen. Geloof me, dit werkt alleen met écht geld. Steek je geld alleen nooit in een product dat je niet binnen twee minuten begrijpt en als iets te mooi is om waar te zijn, is het ook te mooi om waar te zijn.

Een andere manier - veel verstandiger maar ook veel saaier - is een doel stellen (pensioen, studie kinderen et cetera), uw termijn en uw risicobereidheid bepalen (u houdt wel van een beetje gokken of juist niet) en dan beslissen wat het beste voor u is: sparen, beleggen (op wat voor manier dan ook) of misschien wel handelen.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Individuele aandelen komen en gaan, maar de aandelenmarkt blijft altijd bestaan en levert op lange termijn verreweg het meeste rendement op. En dat komt niet zozeer door koersstijgingen, maar vooral door dividend. Dat tikt maar door. Daarom kies ik daar zelf voor. Vraag anders de villabewoners in Bloemendaal, Heemstede en Aerdenhout maar hoe dat werkt. Wat je tak van sport ook is en wat je ook vindt, denk alleen nooit en te nimmer dat het dit keer anders is, zoals je vaak hoort. Het is altijd al een zooitje geweest in de wereld én op de beurs.

 

Volgende interview: Arend Jan Kamp versus Merwin Bisseling
Vorige interview: Janneke Willemse versus Lukas Daalder