Betekenis long en short


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Waar nog wel eens verwarring over is, dat zijn de termen long en short. Dit komt omdat deze in twee variaties voorkomen in het beursjargon. Daarbij heeft men het ook over stieren (bulls) en beren (bears). Kort opgesomd betekent dit het volgende.

  • Long positie: Bij een long positie worden effecten gekocht waarbij de positie zichtbaar is in de portefeuille. Dit kunnen aandelen zijn, of callopties, et cetera. Dus ook putopties, terwijl daarmee een positie wordt aangegaan waarbij u verwacht dat de onderliggende waarde gaat dalen.
  • Short positie: Bij een short positie worden effecten verkocht waarbij de positie zichtbaar is in de portefeuille. Dit noemt men schrijven of short selling. U verkoopt iets wat u niet heeft. Wanneer u geen dekking heeft voor de onderliggende waarde, behalve in geld, noemt men dit naked short selling. Is er wel dekking, zoals bij de aandelen met een geschreven calloptie, dan heet het short selling.
  • Long gaan: Long gaan betekent dat de belegger er vanuit gaat dat de koersen gaan stijgen, en hierop een positie inneemt.
  • Short gaan: Short gaan betekent dat de belegger er vanuit gaat dat de koersen gaan dalen, en hierop wordt een positie ingenomen.
  • Bull: een belegger die uitgaat van een stijging
  • Bear: een belegger die uitgaat van een daling

 

Gerelateerde informatie: