Lennart Frijns versus Arjen van der Meer


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Arjen van der MeerLennart Frijns

 

Lennart Frijns (APG) interviewt Arjen van der Meer (Optimix)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik zit inmiddels alweer ruim 16 jaar in het vak, de tijd gaat snel. Mijn interesse in beleggen kwam pas relatief laat, tijdens mijn studie Financiële Bedrijfskunde aan de Universiteit Nyenrode. Terwijl de Azië crisis in volle gang was, schreef ik in de zomer van 1998 mijn afstudeerscriptie bij de ING rond het thema ‘het afdekken van landenrisico in opkomende markten’. De crisis werd in juli 1997 met de devaluatie van de Thaise Baht in gang gezet, en leidde uiteindelijk via de Russische roebelcrisis in augustus/september van 1998 tot de ondergang van het beruchte hedgefonds LTCM. Je kunt je voorstellen dat dit alles een enorme indruk maakt terwijl je gelijktijdig over datzelfde geweld je scriptie schrijft! De dynamiek, spanning en aantrekkingskracht van de financiële markten heeft me sindsdien dan ook niet meer losgelaten.

In oktober 1999 begon ik als portefeuillemanager bij het ABP (APG sinds 2008), en heb daar vervolgens ruim 15 jaar met veel plezier gewerkt. Ik werkte daar achtereenvolgens voor het Europafonds, het Global Thematic Strategies fonds en tenslotte het Emerging Markets aandelen fonds, bij allen via een ‘top-down’, macro-strategische beleggingsstrategie. In 2015 was het tijd voor een nieuwe uitdaging; ik ben augustus dat jaar begonnen bij Optimix, de vermogensbeheerder voor particulieren. Daar beheer ik het Europese aandelenfonds, en ontwikkel ik strategie voor de klantenportefeuilles.
 

2. Bij Optimix beheer je het Europa fonds. Wat zijn de drie grootste uitdagingen waar Europa voor staat in de komende 5 tot 10 jaar?

De situatie in Europa op maatschappelijk, politiek en financieel gebied is al een aantal jaren ‘roerig’ te noemen. Een van de voornaamste uitdagingen is uiteraard het bijeen- en functionerend houden van de Eurozone. In 2011 zagen we de eerste Euro-crisis, en sindsdien is het onderwerp nooit echt meer van tafel geweest. Dat het schuldenprobleem nog lang niet is opgelost, werd nog maar weer eens duidelijk tijdens de tweede Griekenland crisis vorig jaar. Voor het voortbestaan van de Eurozone lijkt naast het monetaire verbond ook een fiscale unie onontbeerlijk. Hierbij zullen solide economische grootmachten als Duitsland maar ook Nederland garant komen te staan voor schulden van zwakkere broeders, zoals Griekenland, Portugal en Italië. Tot zover is daar om begrijpelijke redenen vanuit deze gezondere Noord-Europese economieën nogal wat weerstand tegen. Het lijkt niet onwaarschijnlijk dat financiële markten de Eurozone via hernieuwde turbulentie tot een definitieve oplossing, dan wel een opbreken, gaan dwingen ergens in de komende jaren.

Een andere uitdaging is de houdbaarheid van het Europese zorgstelsel. Economische groei en dus belastinginkomsten liggen structureel onder druk in Europa, terwijl overheidsuitgaven – gedreven door kosten van dit stelsel – onder opwaartse druk staan. Hierdoor kennen de meeste landen een flink begrotingstekort in combinatie met een hoge staatsschuld. Een hervorming van het zorgstelsel lijkt een noodzaak in de komende jaren.

Ten slotte is het zaak voor Europa om concurrerend te blijven op het uiterst competitieve wereldtoneel. Azië is een geduchte concurrent op gebied van maakindustrie en de handel, terwijl de VS voorop loopt met innovatieve technologische ontwikkelingen. Op gebied van kenniseconomie en technologie zie ik voor Europa het meeste potentieel, hier moet de overheid via beleid steun en aanjager zijn.
 

3. Financiële markten raken steeds meer in de ban van het beleid van Centrale Bankiers. Dit maakt het beleggen niet altijd makkelijker. Welk advies zou jij geven hoe hier mee om te gaan als belegger?

De centrale banken in het westen hebben inderdaad een steeds dominantere rol aangenomen sinds de financiële crisis van 2008, en niet ten goede in mijn optiek. Via steeds onorthodoxer rentebeleid lijkt de economie in toenemende mate met ongewenste bijeffecten te maken te krijgen, terwijl de beoogde acceleratie in groei en inflatie maar niet van de grond komt. De recente beweging richting negatieve rentes (Europa, Japan) werd door de markten slecht ontvangen, en het vertrouwen in centrale bankiers en hun beleid komt langzamerhand op het spel te staan.

In deze onzekere omgeving met lage groei en deflatoire kenmerken, is het mijns inziens verstandig vast te blijven houden aan een behoudende strategie, waarbij de nadruk ligt op investeren in kwaliteitsbedrijven. Belangrijke kenmerken zijn een sterke balans, ruime marges, een hoog rendement op eigen vermogen, en een goed dividend ondersteund door een sterke kasstroom-positie. De financiële sector vind ik in deze setting structureel onaantrekkelijk, terwijl bij goedkope, cyclische aandelen de value-trap op de loer ligt.
 

4. Welke lange termijn thema's doen jouw beleggershart sneller kloppen?

Op de lange termijn ben ik zeer enthousiast over de stormachtige ontwikkelingen op technologisch vlak. Deze zogenaamde ‘disruptive technologies’ zoals robotics, cloud computing, kunstmatige intelligentie, 3D-printen, nanotechnologie en synthetische biologie (ontcijfering DNA) zullen het competitieve landschap voor steeds meer bedrijven en sectoren op z’n kop zetten in het komende decennium. Ik verwacht een toenemende divergentie tussen winnaars en verliezers, waardoor de huidige hype van passief beleggen uiteindelijk suboptimaal blijkt, en het belang van actief beleggen weer in ere hersteld wordt.

Verder is goud een sterk thema in de huidige omgeving van centrale banken experimenten.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

De beleggingsomgeving zal tot nader order gekenmerkt blijven door een hoge volatiliteit en complexiteit. Beleggen is in deze omgeving een bezigheid voor diegenen met een heldere visie en een sterke maag. Voor een goed rendement en een goede nachtrust is het in veel gevallen verstandig een professionele beheerder in de arm te nemen. Wie toch graag zelf aan de slag wil, want beleggen is nu eenmaal leuk: handel gedisciplineerd vanuit een vooraf bepaalde beleggingsaanpak.
 

Volgende interview: Arjen van der Meer versus Pieter van Diepen
Vorige interview: Jack Neele versus Lennart Frijns