Laurens Maartens versus Jim Tehupuring


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Jim TehupuringLaurens Maartens

 

Laurens Maartens (Saxo Bank) interviewt Jim Tehupuring (Euronext)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

In 2005 kreeg ik een vaste baan aangeboden bij Alex Beleggersbank, destijds onderdeel van de Rabo. Daarvoor werkte ik echter al een aantal jaren bij de online broker naast mijn studie. In die tijd heb ik ontzettend veel over beleggen, de beurs, brokerage en de omgang met klanten geleerd.

Ik wist echter al veel langer dat ik in de financiële wereld aan de slag wilde. Toen ik een jaar of 12 was legde een oom van mij uit hoe je financieel voordeel kon behalen uit een waardeverandering van de Amerikaanse Dollar. Een aantal jaren later zag ik de film Wall Street en dat was de echte trigger. Ik kocht opties op Philips die in korte tijd van 90 cent naar drie-en-een-halve gulden stegen. Puur beginnersgeluk. Deze ervaring samen met een bijbaantje bij een financieel adviesbureau deden mij besluiten naar Amsterdam te trekken om Bedrijfskunde van de Financiële Sector te gaan studeren.

Vervolgens een aantal jaren bij Alex gewerkt als manager van de Alex Academy, BinckBank, bij RBS voor de afdeling Markets die beleggingsproducten ontwikkelt (de Turbo is de bekendste) en sinds 6 maanden ben ik als Head of Retail verantwoordelijk voor de activiteiten van Euronext op het gebied van particuliere beleggers. En laat ik helder zijn over een ding: ik ben nog steeds even gek van beleggen en de financiële markten als toen. Dat zal ook altijd zo blijven denk ik.
 

2. Je hebt nu aan 3 kanten van de markt gezeten. Wat zijn nou echt de verschillen en waar verwacht jij synergie?

Alex/Binck-RBS-Euronext, oftewel de broker-de productontwikkelaar-het transactieplatform. Doordat je de belangrijke aspecten van alle onderdelen kent, weet je ten eerste hoe processen op verschillende vlakken werken, maar vooral ook hoe de mensen die erachter zitten denken. Daarnaast weet je precies welke zaken voor de eindklant, de belegger, belangrijk zijn. Dit helpt je intern zeer goed om duidelijk te maken waarom iets belangrijk is of op een bepaalde manier geregeld moet worden. Je kunt ook goed uitleggen waarom een beurslid iets graag op een bepaalde manier ziet. En het belangrijkste, door alles samen te voegen, kun je de beste service leveren naar de eindklant.

Overigens moet ik zeggen dat ik de afgelopen maanden bij Euronext zelf ook ontzettend veel heb geleerd waar ik vooraf niet bij stilstond. Zo worden hier, naast de AEX Index, vele andere indices berekent voor grote partijen. De enorme bulk 'market data' die Euronext levert en waardoor beleggers realtime alle prijsveranderingen kunnen zien. De hoeveelheid IT die gepaard gaat met een goede en snelle orderuitvoering. En indrukwekkende cijfers: zo'n 250 miljard die in 2012 via de beurs werd opgehaald, orderuitvoeringen van tientallen miljoenen optiecontracten en de snelheid waarmee orders verwerkt kunnen worden: 0,0042 seconde.
 

3. Waar zit volgens jou het komende jaar het meeste opwaartse potentieel voor de retail flow?

Nederland heeft altijd een hele grote retail markt gehad. Oftewel, veel particuliere beleggers. Op dit moment zijn dat er bijna 1 miljoen die met elkaar bijna 100 miljard beleggen. Veel van hen zitten uiteraard in beleggingsfondsen of hebben het beheer van hun vermogen uitbesteed. Er is echter ook een enorm grote groep die zelfstandig belegt. Door de crisis en de enorme beursdaling in 2008 is het aantal beleggers echter geslonken. Voor 2014 verwacht ik dat er meer huishoudens terug zullen keren naar de beurs. De economie trekt langzaam aan, er is meer geld 'over', de risicobereidheid neemt toe, de resultaten van beursgenoteerde ondernemingen zijn goed en mede daardoor zijn de aandelenkoersen in de afgelopen 2 jaren mooi hersteld.

Het aantal beleggers zal dus toenemen. Het nadeel is dat de kosten voor advies en beheer met de nieuwe regelgeving ineens inzichtelijk zijn. Veel beleggers zullen daardoor liever zelf het heft in handen nemen. Dit gaat een enorme boost aan de markt voor ETF's (trackers) geven. Dat zijn immers relatief eenvoudige beleggingsproducten, waarmee je tegen lage kosten diversificatie kunt aanbrengen.
 

4. Jaarlijks maakt Saxo Bank tien 'Black Swans' voor het komende jaar bekend. Het gaat om buitensporige voorspellingen. Wat zijn jouw 3 zwarte zwanen?

Haha, het kenmerkende van de Black Swan is natuurlijk dat je deze niet ziet aankomen en al helemaal niet kunt voorspellen. Ze zullen er echter altijd zijn. Belangrijker is dus om altijd in je achterhoofd te hebben dat het 'mis kan gaan'. Ook als iedereen positief is. Of misschien wel juist dan. Belangrijkste is dus om over je risicomanagement na te denken. Dit kan bijvoorbeeld door altijd een aantal out-of-the money putopties onder je portefeuille aan te houden, die in zo'n situatie hard in waarde stijgen en een deel van het verlies opvangen. De actieve belegger doet er verstandig aan te werken met stop-losses (automatische verkooporders). En als ik dan echt een Black Swan moet aanwijzen: die gaan weer komen uit de hoek van de centrale bankiers Yellen, Draghi en Kuroda.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Ik vind het zelf altijd belangrijk om te werken met een vaste aanpak. Focus je dus niet alleen maar op visie, maar definieer voor jezelf vaste regels die je bij je beleggingen hanteert. Schrijf die op, houd je er aan en schaaf ze bij. Volgens mij moet iedere goede beleggingsstrategie antwoord kunnen geven op de volgende drie vragen:

  • wanneer koop ik?
  • hoe en hoeveel koop ik?
  • wanneer verkoop ik?
     

Volgende interview: Jim Tehupuring versus Hans de Geus
Vorige interview: Ruud van Megen versus Laurens Maartens