Lagere olieprijs / hogere oliesector?


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Edward Loef

Oorzaak en gevolg zijn op de beurs soms lastig te duiden. In de media lazen we bijvoorbeeld kort na elkaar tegenstrijdige berichten, zoals “Olieprijs sluit lager na toename olievoorraad” en “Olieprijs sluit hoger na Chinees groeicijfer”. Het is dan niet eenvoudig om harde conclusies te trekken.

Nu lijkt deze constatering op een aanval op de fundamentele berichtgeving, maar dat is niet de strekking van deze column. Ook de koersgrafieken zijn niet altijd eenduidig in hun boodschap. Neem nu de prijs van Nymex Light Sweet Crude Oil. Eind augustus/begin september werd het WTI-contract nog verhandeld rond $ 110, maar op 25 oktober jl. werd er nog maar $ 97 voor een vat ruwe olie betaald. De prijs van Brent Oil is gedaald van $ 117 naar $ 107 in dit tijdbestek. Maar wie een blik werpt op de energie-indices ziet een ander beeld. De S&P 500 Energy sector waarin de oil-majors zijn vertegenwoordigd is in hetzelfde tijdbestek juist in waarde gestegen.

Ook in Europa vertoont de DJ Stoxx 600 Oil & Gas sector opwaartse ambities. Een lagere olieprijs hoeft niet noodzakelijkerwijs slecht uit te pakken voor de olie-aandelen. De fundamentele verklaring ligt waarschijnlijk gelegen in het feit dat een lagere olieprijs gunstig is voor de inflatieverwachtingen en daardoor bijdraagt aan een lagere kapitaalmarktrente.

Een andere reden zou kunnen zijn dat de olie-aandelen in waarde stijgen, omdat het vertrouwen in een wereldwijd economisch herstel begint te beklijven. De oliesector is dit jaar achtergebleven bij de koersontwikkelingen van andere bedrijfssectoren (uitgezonderd de sector Basic Materials) en mogelijk zoeken beleggers nu relatief goedkope aandelen nu de aandelenbeurzen dit jaar de hoogste standen bereiken.

Degenen die in olie-aandelen wil beleggen kan ervoor kiezen om in Amerikaanse trackers te investeren, echter de waarde van de US dollar staat ten opzichte van de euro onder druk. Hoe dan ook, de Europese DJ Stoxx 600 Oil & Gas sector heeft de dalende trendlijn langs de toppen van 2012 en 2011 nu opwaarts gepasseerd, zie grafiek hierboven, hetgeen een technisch koopsignaal inhoudt. Waar het nog aan ontbreekt is de relatieve sterkte ten opzichte van de DJ Stoxx 600 index. Deze relatieve sterkte bereikte recent een nieuw dieptepunt dit jaar. Van een echte inhaalslag is dus nog geen sprake.


Edward Loef is directeur van Loef Technische Analyse BV te De Meern, edwardloef.com

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: