Krishna Ramchand versus Sander Meijers


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Sander MeijersKrishna Ramchand

 

Krishna Ramchand (Onafhankelijk investment advisor) interviewt Sander Meijers (Meijers Weijerman Vermogensbeheer)

 

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik ben circa 15 jaar actief in de financiële dienstverlening. Mijn voornaamste reden was dat de bank mij geen antwoorden kon geven op vragen met betrekking tot aandelen en opties. Ik weet nog goed dat KPN met een bonusaandeel kwam van 10% als je je aandelen minimaal een jaar aanhield. Ik wilde dat arbitreren door aandelen te kopen met opties. Tegelijkertijd zocht ik het addertje onder het gras en ging ik bij de bank vragen om advies. Zij waren begeleider van de emissie en konden er niets over zeggen! Ik dook erin en kwam er achter dat dit alleen voor particulieren van toepassing was en niet voor handelaren. Dit was een leuke arbitrage! Handelaren konden er niet aan mee doen en de prijsvorming van de opties zorgde dus voor een kans voor particulieren!
 

2. Waar richt je je op dit moment op?

Met Meijers Weijerman Vermogensbeheer richten wij ons op mensen die moeten leven van hun vermogen of dit in de toekomst willen doen. Dit doen wij door strategieën toe te passen met aandelen en opties. Door het maandelijks schrijven van callopties in combinatie met dividenden genereren we zeer grote cashflows. Dit reduceert het risico.

Wetenschappelijk ligt hier ook een 20-jarig onderzoek aan ten grondslag (voor liefhebbers: http://www.cboe.com/micro/buywrite/pap-assetconsultinggroup-cboe-feb2012.pdf). Uit dit onderzoek blijkt dat het beleggen in aandelen (S&P 500) 50% meer risico oplevert dan aandelen met structureel opties schrijven.
 

3.  Hoe gaan jullie met obligaties om in de portefeuille?

Daar beleggen wij op dit moment niet in. Als alternatief kopen wij aandelen met putopties met een lange looptijd. Deze opties zijn zeer goedkoop. Het dividend is weliswaar verwerkt in de prijsvorming, maar dit vinden wij een acceptabel risico. Wij kiezen daarom alleen aandelen met een zeer stabiel dividendbeleid, wereldwijde omzet en waarbij opties ruim voor handen zijn. Aandelen met putopties is daarnaast een goede manier, wanneer het Japan-scenario ook in Europa uitkomt, om toch te profiteren van koersstijgingen die veroorzaakt worden door geldverruimingen waarbij de euro devalueert.
 

4.  Geloof je in technische analyse of ben je meer van de fundamentele analyse?

Technische analyse helpt je wel degelijk om korte of langere trends waar te nemen, maar ik ben ook reëel. Je kan technische analyse ook uitvoeren op de buitentemperatuur. Het is dan toch handig als je weet dat in de winter de temperaturen gewoon dalen en dat een tussentijdse stijging tijdelijk is.

Fundamenteel heeft het weinig zin om een bedrijf geheel te doorgronden. Een collega van mij zei onlangs dat ze Aegon gingen analyseren; veel succes denk ik dan. Uiteraard moeten fundamentals goed zijn, maar bij zeer grote bedrijven in een sector heeft het meer zin om eenvoudige parameters onderling te vergelijken in plaats van een diepgravende analyse.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Als je niet beschikt over "voorkennis”, beperk je dan uitsluitend tot de blue chips en bepaal een duidelijke strategie vooraf. Let daarnaast zeer goed op de beweeglijkheid van de markt. Daar liggen altijd de mooiste kansen om in en uit te stappen. De volatiliteit wordt vaak onderschat, maar is de beste indicator om in of uit te stappen. Een storm is tijdelijk en gaat altijd weer liggen!
 

Volgende interview: Sander Meijers versus Dirk Spaander
Vorige interview: Koos Bakker versus Krishna Ramchand