Kop-schouderformatie


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

De (omgekeerde) kop-schouderformatie is bij technische analyse een omkeerpatroon. Dat wil zeggen dat de richting van de koers wordt voorbereid om de andere kant op te gaan. Dat kan met grote uitslagen gaan. En dus behoorlijke resultaten opleveren.
 

Omgekeerde kop-schouderformatieFormatie is trendwijziging

De kop-schouderformatie geeft een trendwijziging aan van een stijgende koerstrend naar een dalende koerstrend. Bij een omgekeerde kop-schouderformatie (zie grafiek) is dit vice versa. In de koersgrafiek ziet u een horizontale gele lijn. Dit noemt men de neklijn. Wanneer na de tweede schouder de koerslijn deze lijn snijdt, beweegt de koers naar verwachting flink door. Deze beweging kan zomaar gelijk zijn aan 70% van de waarde gemeten van de neklijn tot aan de top van de kop!
 

Combinatie kop-schouderformatie met volume

In bovenstaande koersgrafiek hebben we alleen het patroon willen laten zien van een omgekeerde kop-schouderformatie. Feitelijk zou u hier ook het handelsvolume bij moeten betrekken. Wanneer de koers in de tegengestelde richting gaat dan de voorgaande trend, zou dit met een relatief groter handelsvolume moeten gaan. In dat geval kent de kop-schouderformatie een hogere betrouwbaarheid dan wanneer er geen significant hoger volume is. Want ook voor dit patroon geldt dat het niet altijd een goed signaal geeft, dus ook wel valse signalen kent.
 

Enkele andere indicatoren dan de kop-schouderformatie