Koos Bakker versus Krishna Ramchand


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Krishna RamchandKoos Bakker

 

Koos Bakker (Mijn Beleggingscoach) interviewt Krishna Ramchand (Onafhankelijk investment advisor)

 

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik ben al jarenlang werkzaam in de bancaire wereld, waarvan de laatste 10 jaar als specialist beleggingen bij onder andere Robeco en de Rabobank. Momenteel ben ik actief als onafhankelijk investment advisor en verkeer ik met mijn eigen onderneming in de opstartfase.

Mijn passie voor dit vak is ruim 20 jaar geleden ontstaan. Ik werkte toen op een klein kantoor bij de ABN AMRO Bank, waar het merendeel van de klanten beleggers waren. Mijn passie voor het beleggingsvak is sindsdien nooit meer weggegaan. Het is een mooi vak, dat niet alleen raakvlakken heeft met internationale ontwikkelingen op politiek en economisch gebied, maar ook veel raakvlakken heeft met psychologie. Vanuit Robeco keken we veelal vanuit een wetenschappelijke invalshoek naar de investments. Kortom een mooi, interessant en breed georiënteerd vakgebied.
 

2. Ik begrijp dat je een eigen beleggingsstrategie hebt ontwikkeld. Kan je daar iets over vertellen?

In de afgelopen 20 jaar heb ik veel gezien en meegemaakt op de beurzen. Toen in 2008 de gevolgen van de kredietcrisis zich uitte op de beurzen, werd ik door veel klanten benaderd om uit te leggen op welke wijze wij de waardedalingen in hun portefeuille gingen opvangen. In alle eerlijkheid kan ik je vertellen dat wij niet wisten hoe dit opgelost kon worden. Het leek wel alsof de crisis vanuit het niets kwam aanwaaien, en voor we het wisten zaten we erin en we konden er niet meer uit. Dit is een zeer belangrijke periode voor mij geweest, te meer omdat ik geconfronteerd werd door mijn klanten met de vraag: hadden jullie dit niet zien aankomen?

Maar om een lang verhaal kort te houden, door de gevolgen van de kredietcrisis en de confrontatie door mijn klanten, begon ik te twijfelen of de huidige beleggingsmethodieken wel de juiste waren. Ik vroeg me af of we het vermogen van onze klanten niet beter hadden kunnen beschermen of misschien had de huidige beleggingsmethodiek wel zijn beste tijd gehad.

In deze periode ben ik in gesprek geraakt met een aantal collega’s uit het vak om te bekijken of we anders moeten gaan kijken naar de beurzen en moeten gaan nadenken of we de bestaande methodieken moeten aanpassen. Helaas hebben deze gesprekken tot niets geleid. Vaak denken en handelen mensen binnen bepaalde (opgelegde) kaders. Mijn ideeën en voorstellen waren kaderoverschrijdend en ik was niet in een positie om veranderingen door te voeren.

Daarom ben ik in deze periode begonnen om te experimenteren met constructies en eigen strategieën gaan ontwikkelen om te voorkomen dat we weer in vergelijkbare situaties terecht komen.

Helaas waren niet alle ontwikkelde strategieën succesvol. Van alle strategieën zijn er 2 succesvolle methodieken overgebleven. Het zijn strategieën waarbij een absoluut hoge nadruk gelegd wordt op risicobeheersing. Het creëert rust en consistentie in rendement. Met andere woorden, een strategie waarbij de belegger/investeerder weet waar hij aan toe is.
 

3. Wat is jouw visie op risico en rendement binnen een beleggingsportefeuille en op strategiebasis?

Leuke vraag. Er is al veel over dit onderwerp geschreven en iedereen heeft er een mening over. Ik ben in de overtuiging dat het niet moet gaan om rendement maar om het voeren van een consistente aanpak om risico's te reduceren. Met andere woorden consistent rendement is niets meer en minder dan een bijproduct van goed risicomanagement.
 

4. Kun je meer vertellen over de succesvolle methodiek? Hoe bereik je rust en consistentie binnen jouw methodiek en op welke wijze wordt het risico beheerst?

Ik zal kort ingaan op de (basis) strategie:
Het betreft een market neutral strategie waarbij de nadruk ligt op het zo goed als mogelijk neutraliseren van risico-exposure. Binnen de strategie wordt er belegd op diverse beurzen die moeten voldoen aan een aantal criteria, waaronder een consistent hoge correlatie/samenhang. Er wordt bijvoorbeeld continu gekeken naar de marge tussen implied volatiliteit en de werkelijke beweeglijkheid tussen de beurzen onderling.

Voor het neutraliseren van de risico-exposure worden opties Europese stijl gebruikt, waarbij een eventuele uitoefening alleen op einddatum plaats vindt en sprake is van cash settlement. Uiteraard gaat het terugbrengen van het risico ten koste van het rendement. Echter, door oog te hebben voor het risico aspect, creëert de strategie een lage standaard deviatie (0,59) met een consistent (gemiddeld) rendement van 4% tot 5% op kwartaalbasis.

Op zich een mooie strategie, dat zowel afzonderlijk als ook in een bestaand portfolio een mooie toevoeging kan zijn, aangezien de constructie met een laag risico stabiliteit en consistentie in termen van rendement kan creëren.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Beleggen gaat niet alleen om het opdoen van theoretische kennis maar ook om ervaring. De beste leerschool is hard onderuit gaan, op te staan en te evalueren waarom het fout ging, wat je anders had moeten doen en doorzetten.

Wees je ervan bewust dat er niks zo onvoorspelbaar is als de ontwikkelingen op de beurs (uiteindelijk is het de beurs dat het nieuws bepaalt en niet andersom), wees kritisch in alle opzichten, doe goed je huiswerk en probeer een eigen visie te ontwikkelen.
 

Volgende interview: Krishna Ramchand versus Sander Meijers
Vorige interview: Iwan Vink versus Koos Bakker