Koninklijke Ten Cate


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Edwin Wierda

Koninklijke Ten Cate, op de beurs vaak afgekort als KTC, heeft haar hoofdkantoor gevestigd in het Oosten. En daar bedoel ik niet het Aziatische werelddeel mee. Het hoofdkantoor staat in Almelo. Ver weg van de Randstad waar de meeste beursgenoteerde bedrijven het hoofdkantoor hebben gevestigd. En nog verder van China, waar KTC echter wel steeds meer omzet behaalt.

KTC is een wat minder bekend bedrijf voor veel beleggers. Dit heeft een aantal oorzaken: de diensten en producten die dit bedrijf fabriceert en levert, zijn geen standaard producten, geen herkenbare producten die consumenten dagelijks gebruiken. Daarnaast zijn er in de omgeving van Almelo geen grote zakenbanken en analistenteams gevestigd. Hoe onterecht ook, dit heeft toch gevolgen voor de “coverage”. Het management van het bedrijf is tot slot solide. De CEO, Loek de Vries is een rustige en rationele man. Hij is weinig in het nieuws en doet geen extreme uitspraken.
 

Bedrijfsbezoek bij Ten Cate

Vorige week heb ik het bedrijf bezocht en gesproken met de heer Spaan, directeur Investor Relations bij het bedrijf. Doel van het gesprek was het bedrijf nog beter leren kennen. De heer Spaan vertelde over ‘zijn’ mooie bedrijf en ging natuurlijk in op mijn vragen. We spraken over de strategie, de usp’s, de uitdagingen en de toekomst.

Ik moet zeggen dat ik een goed gevoel overhield aan deze middag. Als me een ding duidelijk is geworden, is dat dit bedrijf op de goede weg zit. Er is een duidelijk beleid, er zijn een aantal strategische keuzes gemaakt, de markten waarin KTC actief is groeien en de koers van het aandeel staat naar mijn mening veel te laag.

Beleggen is constant het afwegen van kansen tegen risico’s. Kansen zijn er naar mijn mening volop. Ik noem er enkele:

  • KTC is in veel markten marktleider, zij staat daarmee relatief sterk in een economisch minder goed klimaat.
  • Er zijn veel nichemarkten waarin het bedrijf nog niet actief is, maar waar het wel snel een goede positie kan verwerven.
  • Defender M wordt steeds meer verkocht in Europese landen.

 

Risico’s zijn er natuurlijk ook:

  • De algemene opinie in de samenleving over kunstgras blijft niet onverdeeld positief. Kunstgras is wel een deel van de omzet  van het bedrijf.
  • De overheden bezuinigen fors. Dit heeft gevolgen voor KTC.
  • Een eventuele wereldwijde recessie heeft natuurlijk gevolgen voor elk bedrijf, ook voor KTC.
     

Kansen versus risico's

De kansen wegen voor mij momenteel zwaarder dan de risico’s. De reden hiervoor is tweeledig.

Ten eerste is het zo dat de aandeelkoers van ruim Euro 32 in het voorjaar gedaald is tot Euro 21 nu. Je kunt dus zeggen dat de markt al aardig wat risico’s heeft ingeprijsd.

Ten tweede is het zo dat het bedrijf in augustus heeft aangegeven dat zij verwacht om in 5 jaar haar omzet te gaan verdubbelen. Een voor mij erg belangrijke constatering is dat deze verwachting niet is ingetrokken de laatste maanden en dat de heer Spaan mij niet bepaald het gevoel gaf dat dat op korte termijn wel gaat gebeuren.

We gaan zien wat de koers de eerste maanden van 2012 gaat doen. Ik ben net zo benieuwd als u en heb alle vertrouwen in een behouden vaart!

Veel geluk en gezondheid in het volgende jaar.
 

Auteur en klanten van Wierda en Partners Vermogensbeheer hebben op het moment van schrijven positie in Koninklijke Ten Cate
 

Edwin Wierda is directeur van Wierda en Partners Vermogensbeheer te Assen, www.wierdavermogensbeheer.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: