Koninklijke Olie in 2016? Gas erbij!


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Jeroen Brenninkmeijer

Traditioneel wordt er tussen kerst en oudejaarsdag teruggekeken door de NOS en vooruitgekeken door de beursgoeroes. Gelukkig behoor ik tot geen van beide, maar er is wel een beursfonds dat zowel terugkijkend als vooruitblikkend duidelijk in de schijnwerpers staat.

Want hoewel de Oscar voor meest teleurstellend AEX fonds dit jaar veel gegadigden heeft, zal de traditionele belegger vooral erg in zijn maag zitten met Royal Dutch Shell, kortom Koninklijke Olie. Het aandeel verloor een kwart van haar beurswaarde, terwijl de AEX een procent of 5 hoger het jaar afsluit.

Nu hebben de meeste oliefondsen het moeilijk gehad door de dalende olieprijs, maar het lijkt als of Koninklijke Olie erg zwaar is afgestraft. Nu kan dit te maken hebben met de onzekerheid rondom de mega overname van British Gas. Deze deal van meer dan € 60 miljard is natuurlijk geen tussendoortje. Hoe financiert men een overname van deze omvang? De deal is een mix van cash en de uitgifte van nieuwe aandelen. Deze nieuwe aandelen moeten worden teruggekocht de komende jaren door het afstoten van “overbodige” activiteiten. Daarmee willen ze circa $ 30 miljard aan inkomsten genereren om voor $ 25 miljard weer aandelen in te kunnen kopen. Echter, de waarde van de af te stoten onderdelen zijn sinds de aankondiging in april 2015 ook minder waard geworden.
 

Converteerbare obligatie

Ik hoop persoonlijk dat Koninklijke Olie de lage rente gebruikt om op een andere manier het gat te overbruggen. Een converteerbare obligatie zou een prachtig instrument zijn voor Shell en de beleggers om geld op te halen.

Immers, er is veel behoefte aan relatief defensieve beleggingen die meer opleveren in deze tijd van lage marktrente. En hoewel een aandeel Koninklijke Olie momenteel rond de 8% dividend per jaar uitkeert, is een aandeel voor defensieve beleggers simpelweg geen optie.

De converteerbare obligatie heeft doorgaans een conversieprijs naar aandelen die hoger ligt dan de uitgiftekoers. Daarmee zou uiteindelijk minder verwatering optreden dan bij de huidige aandelenkoers. Bovendien heeft men pas een dividendverplichting na de conversie, dus bespaart de uitgever enkele jaren deze uitkering. De beleggers hebben echter een super solide debiteur (de balans van Koninklijke Olie is dik in orde, zo ook de cashflow) en ze hebben naast de lage (marktconforme) rentecoupon, wel het vooruitzicht dat de koers kan profiteren bij een koersstijging van het aandeel.

Het is te hopen dat Koninklijke Olie in 2016 dit instrument gaat overwegen. Ik weet in ieder geval zeker dat de emissie sneller overtekend zal zijn dan de kaartjes voor het concert van Adèle in de Ziggo Dome.


Jeroen Brenninkmeijer is partner en vermogensbegeleider bij MJR Advies (www.mjradvies.nl). Deze column is geschreven op persoonlijke titel. Deze column is bedoeld als achtergrondinformatie over de ontwikkelingen op de financiële markten en de regelgeving. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en is geen aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. MJR Advies houdt zich niet bezig met het aanbevelen van beleggingen of beleggingsproducten en heeft bedrijfsmatig geen beleggingsposities. Eventueel vermelde financiële instrumenten dienen puur als voorbeeld en zijn nooit bedoeld als aanbeveling. Raadpleeg meer bronnen en neem zelf uw beslissingen. MJR Advies is niet vergunningplichtig en biedt onafhankelijke financiële ontzorging voor ondernemers en vrije beroepsbeoefenaren.


Ook interessant: