Kay Mennens versus Lemer Salah


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Lemer SalahKay Mennens

 

Kay Mennens (APG) interviewt Lemer Salah (NIBC)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik werk inmiddels al 7 jaar in de Nederlandse financiële sector, waarvan de laatste vijf jaar in aandelen als Sr. Equities Research Analyst Financials bij SNS Securities. Mijn voornaamste beweegreden om in de financiële sector te werken was om veel kennis op te doen. Daarnaast wilde ik mezelf in een competitieve omgeving begeven en begrijpen hoe bedrijven waarde creëren.
 

2. De afgelopen jaren is er veel focus geweest op nieuwe (en strengere) regelgeving voor banken. Welke impact heeft dit gehad en wat zijn je verwachtingen voor de toekomst?

Door de toenemende wet- en regelgeving zijn de banken kleiner geworden. De meeste Europese banken hebben hun balansen flink verkort door activiteiten af te stoten. Tevens hebben ze maatregelen genomen om hun activa beter te managen en te waarderen. Dit hebben ze met name gedaan door meer kapitaal aan te houden om eventuele schokken op te vangen.

Op dit moment zijn de meeste Europese banken voldoende gekapitaliseerd maar de markt is nog steeds in een transformatie en ik verwacht dat de kapitaalbuffers nog verder zullen worden verhoogd om beter bestand te zijn voor een "tilt" scenario zoals we dat in 2009 hebben gehad. Ik blijf van mening dat financiële innovatie voor loopt op regulatie. Hetgeen inhoudt dat des te strenger de regels, des te meer complexiteit er teweeg zal worden gebracht waarbij we weer voor onbegrijpelijke situaties kunnen komen te staan. Ik ben dan ook geen voorstander van te veel regulatie.
 

3. De beursgang van ABN AMRO is aanstaande, is de bank klaar voor de emissie?

ABN AMRO heeft voldoende tijd gehad om zich voor te bereiden op een beursgang. De bank geniet van het positieve momentum rondom financiële ondernemingen en ik verwacht ook dat eind 2015 ABN AMRO naar de beurs zal worden gebracht. De waardering van de financiële ondernemingen zijn gunstig, de beleggers hebben voldoende animo om weer in banken te beleggen en de faciliterende houding van de Centrale Banken zorgen ervoor dat banken zorgen voor een gunstige moment voor ABN AMRO om zich weer in de publieke markt te begeven.
 

4. Aandelenbeurzen hebben bijna de top niveaus bereikt die we zagen voor de vorige crises, zijn er nog vooruitzichten voor groei en verdere waardestijgingen?

De huidige waardering van aandelen lijkt behoorlijk "stretched", wanneer men naar de multiples kijkt en deze vergelijkt met historische niveau. Echter de fundamentele karakteristieken zijn geheel anders dan vroeger. Lage rente, QE in VS, QE in EU en QE in Japan zijn daar levende voorbeelden van. Daarnaast hebben we gezien dat China toch een soft-landing heeft gemaakt in 2015 en dat ze overwegen om de economie nog verder te stimuleren. Deze ontwikkelingen zullen voor "excess" liquiditeit zorgen en ik verwacht dat de winstgevendheid van de meeste bedrijven zal toenemen en dus tot nog hogere koersen zal leiden.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Probeer zoveel mogelijk bronnen te raadplegen om tot een duidelijke visie te komen. Door toenemende transparantie en gebruik van internet is het bemachtigen van informatie heel makkelijk geworden, maar de juiste interpretatie ervan blijft "key". Dat kan je alleen doen door meerdere media bronnen te raadplegen en mensen uit de betreffende expertisegebieden te spreken.
 

Volgende interview: Lemer Salah versus Peter Abma
Vorige interview: Kim Liu versus Kay Mennens