Kasper Scholten versus Bas Smit


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Bas SmitKasper Scholten

 

Kasper Scholten (Delta Lloyd) interviewt Bas Smit (Robeco)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Vanaf mijn 23e ben ik via verzekeraar Achmea en tal van functies bij Rabobank in aanraking gekomen met beleggen. Daarna heb ik hier bij ING mijn werk van gemaakt. Ik ben vrij breed begonnen en heb zowel zakelijk, particulier en private banking ervaring opgedaan voordat ik ruim vijf jaar geleden de overstap maakte naar Robeco. Inmiddels zo’n 15 jaar geleden.

De wil om te winnen en het interpreteren wat er in de wereld gebeurt en welke financiële effecten dit heeft, zijn voor mij doorslaggevend geweest om voor dit vak te kiezen. Het omgaan met mensen en hen meenemen in een visie of overtuiging geeft mij de meeste voldoening.
 

2. Wordt jullie voertaal straks Japans met de komst van de nieuwe aandeelhouder?

ORIX neemt circa 90% van de aandelen in Robeco over van Rabobank. Rabobank behoudt een belang van 9.99% in Robeco en zal zich blijvend inzetten voor het uitbreiden van Robeco's zakelijke activiteiten.

ORIX ondersteunt de strategie van Robeco , haar dienstverlening aan klanten en haar beleggingsprocessen en teams, gebaseerd op Robeco’s lange termijn commitment om waarde toe te voegen voor klanten. Net als Robeco is ORIX een klantgerichte instelling met een ondernemende cultuur. Hoewel de cultuur veel overeenkomsten heeft, streeft ORIX niet naar een gemeenschappelijke cultuur. We verwachten daarom dat de cultuur van Robeco zich zelfstandig zal blijven ontwikkelen.
 

3. Welke ontwikkelingen in de markt zie je?

Zolang de rente zo laag blijft als deze nu is, zou het me verbazen als er niet meer belegd gaat worden. De afgelopen jaren zijn beter geweest qua rendement dan veel mensen vermoeden. Dit moet een keer zichtbaar worden. Wel zie ik dat wanneer er bijvoorbeeld belegd wordt in aandelen, er vaak gekozen wordt voor relatief behouden fondsen. Ook is de trend naar de vraag naar dividenden in mijn optiek een blijver. Bij het obligatiedeel in portefeuilles verwacht ik dat men staatsobligaties nog een tijd zal onderwegen. De posities Emerging Market Debt, Credits en High Yield zijn daarom sterker aanwezig.
 

4. Wat bedoel je met behouden aandelen-fondsen?

Behouden is een containerbegrip, binnen Robeco geven we hier voornamelijk invulling aan met de Quant fondsen uit de Conservative range. Onderzoek door Pim van Vliet en David Blitz heeft aangetoond dat aandelen met een lagere volatiliteit dan de markt op de lange termijn hetzelfde rendement behalen dan de markt maar met een beduidend lager risico. De industrie berekent veelal risico’s op basis van afwijking van de benchmark. Het relatieve risico. Het absolute risico in de portefeuille wordt (mede) bepaald door de mate van volatiliteit van de titels. Middels de Conservative range die naast Europese en Emerging Markets fondsen nu ook een Global variant kent spelen we daar op in. Voor meer informatie verwijs ik graag naar onze website waar diverse artikelen en papers zijn gepubliceerd.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

De kleur van een bedrijfslogo is niet een doorslaggevende reden om hierin te beleggen. Neem niet alles klakkeloos aan, probeer vanuit diverse invalshoeken naar vraagstukken te kijken alvorens een oordeel te vellen of een beslissing te nemen. Maak een gewoonte van het stellen van de volgende vragen:

  • Waar ben ik echt naar op zoek?
  • Waar liggen de risico’s?

En als laatste een tip voor de adviseurs onder de lezers: Wat is je toegevoegde waarde voor je klant? Maak dat zichtbaar.
 

Volgende interview: Bas Smit versus Nico Bakker
Vorige interview: Ernst Osinga versus Kasper Scholten