Karel Mercx versus Michiel Rietveld


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Michiel RietveldKarel Mercx

 

Karel Mercx (Lynx Online Beleggen) interviewt Michiel Rietveld (Belegger.nl)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Beleggen doe ik al sinds mijn twaalfde, al mijn zakgeld ging op aan fondsen en aandelen. Zo zag ik overal tankstations van Shell en ik vond het een prachtig idee dat je daar eigenaar van kon worden. Een paar jaar later kreeg ik door dat je met opties kon handelen, door mijn economieleraar. Hij vond het maar een raar concept: handelen met margin en een hefboom. Voor mij klonk dat juist heel natuurlijk. Voor mijn vijftiende verjaardag vroeg ik dan ook aan mijn ouders een beleggersrekening cadeau, ikzelf was te jong om op margin te kunnen handelen – maar mijn ouders natuurlijk niet. Sindsdien handel ik met opties, maar ook in aandelen én futures.
 

2. Was het een succesvolle start?

Het aandelengedeelte ging redelijk oké, maar de opties waren een ramp. Ik had in een excelsheet de Black Scholes-formule verwerkt en liep vervolgens alle opties af op het Damrak. De opties die te hoog of te laag werden gewaardeerd, volgens mijn werkmap dan, kocht of verkocht ik vervolgens. Het duurde natuurlijk niet lang voordat ik een groot deel van het startkapitaal was verloren en ik realiseerde me dat de formule wel een goede context biedt voor optiehandelaren, maar zeker niet de ‘echte’ waarde van een optie.

Een paar honderd euro lichter en met een gekrenkt ego ging ik me beter inlezen in de optiematerie en de verschillende strategieën en handelstechnieken. En doordat ik weet hoe pijnlijk het is om in één keer een klap van je startkapitaal kwijt te raken heb ik twee doelstellingen: bij elke trade niet meer dan 4 procent verliezen en elk jaar minimaal drie tot vier keer meer verdienen dan rente op een spaarrekening of een obligatie (afhankelijk van welke de hoogste rente uitkeert), dat lukt tot nu toe elk jaar, op 2008 na.
 

3. Je handelt nu nog steeds met opties?

Zeker, want opties zijn in mijn optiek perfecte handelsinstrumenten. Er is geen ander instrument waarmee je zo ‘op maat’ je risico kunt managen. Bij veel beleggers heerst toch het idee dat opties erg agressieve instrumenten zijn, maar ik ben het daar niet zo mee eens. Natuurlijk, je kunt een constructie maken en met een forse hefboom inspelen op de verwachte beweging, maar dat hoeft niet. Als risicomanagement-instrument is er simpelweg geen beter alternatief.
 

4. Zijn er favoriete optiestrategieën die je gebruikt?

Dat hangt er vanaf. Ik heb bijvoorbeeld een portefeuille voor ‘later’, waarin ik investeer in dividendaandelen. Voor veel van die aandelen schrijf ik dan calls en puts. En voor de portefeuille waarmee ik alleen in opties handel, maak ik veel gebruik van butterflies eventueel aangevuld met out of the money calls of puts als posities.

Voor Amerikaanse aandelen gebruik ik vrij veel ‘simpele’ constructies: diepe in the money calls met eventueel een geschreven put optie voor wat premie.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Stel elk jaar weer een rendementsdoel in. Het is natuurlijk niet heel makkelijk om in te schatten wat je denkt te verdienen in een jaar, maar zodra je dat weet, kun je ook bepalen welk bedrag je maximaal wil riskeren om tot het positieve rendement te komen. Dwing jezelf om goed na te denken over risico en rendement, iets wat voor geen enkele belegger kwaad kan.

En neem natuurlijk regelmatig een kijkje op Belegger.nl (zie link bovenaan) voor onder andere nieuws/actualiteiten, koersen en forum, en op BeursEffecten voor onder andere educatie en inzicht van/bij professionals!
 

Volgende interview: Michiel Rietveld versus Nico Pantelis
Vorige interview: Mischa Peters versus Karel Mercx