‘T kan vriezen en ‘t kan dooien


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Peter Vonk

In mijn vorige column verwees ik naar de positieve verwachtingen van de Amerikaanse beurs. Sinds die column is de S&P wederom zo’n 5% gestegen. Niet in de laatste plaats door uitspraken van Ben Bernanke die eerder gedane uitspraken, over het mogelijk terugschroeven van het maandelijks steunprogramma van 85 miljard, wat wist te nuanceren. De markt pikte dit signaal op en wist de stijging weer voort te zetten.

Nu we net begonnen zijn aan het cijferseizoen, ASML heeft het spits afgebeten door met prima cijfers te komen, lijkt de markt toch weer een beetje nerveus te worden. Zijn waarderingen niet te ver opgelopen? Is er al herstel van de economieën waarneembaar? En welke rol speelt bijvoorbeeld China hierin?

Op bedrijfsniveau is er zeker nieuws te melden.
Op 15 juli wist SBM de markt te verassen door een paar hele grote orders kenbaar te maken ter waarde van circa 3,5 miljard. Ondanks dit mooie bericht reageert de markt hier vrij terughoudend op. Kennelijk is men nog niet helemaal bekomen van alle ellende die het bedrijf de laatste jaren heeft meegemaakt, waaronder het volledig afschrijven van een nieuw geleverd oliewinningsinstallatie in Noorwegen. Hierdoor verdampte de winst (en daarmee het beoogde dividend) van het aandeel.

Ook het aandeel Imtech beleeft nog steeds een roerige tijd. De komende dagen vindt de afwikkeling plaats van de emissie die Imtech, net als SBM, noodgedwongen moest doen om aan hun financieringseisen van banken te voldoen.

Maar, ik denk dat zowel voor Imtech als SBM er weer betere tijden aankomen. Het blijven mooie, vooral Nederlandse, bedrijven die in het verleden in staat zijn geweest om mooie producten te leveren, over het algemeen een goede staat van dienst hebben, maar die zich slechts verslikt hebben in een te mooi project dat juist bedoelt was om een statement richting de markt te maken. Omdat voor beide bedrijven het avontuur met nieuwe projecten, om verschillende redenen overigens, mislukt is, zijn de aandelen fors afgestraft. Mijn inschatting is echter dat op langere termijn dit soort bedrijven er weer bovenop kunnen komen. Vraag is alleen wanneer het weer zover is, vertrouwen gaat immers te paard en komt te voet.

Gezien het seizoen waarin we ons bevinden, de zomer is over het algemeen niet de beste periode om te beleggen mede vanwege de lager dan gemiddelde handelsvolumes, zal het nog wel even kwakkelen blijven is mijn inschatting. Zoals onze bekende weerman Jan Pelleboer het vaak genoeg zei in de jaren 70/80: ’t Kan Vriezen en ’t kan Dooien. Nou zal dit de komende weken niet gebeuren. Als de temperaturen topniveaus bereiken wordt het eerder ‘vrouwen bloot, handel dood”. Laten we het hoofd in ieder geval koel houden.

Ik wens u een fijne zomerperiode.
 

Auteur heeft op het moment van schrijven geen positie in genoemde effecten.

 

Peter Vonk is vermogensbeheerder bij Trustus Capital Management te Leiden, trustus.nl

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: