Joost van der Laan versus Jan Robert Schutte


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Jan Robert SchutteJoost van der Laan

 

Joost van der Laan (IronCondor) interviewt Jan Robert Schutte (Optie Academy)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Mijn interesse in beleggen is gewekt tijdens mijn studie Accountancy, waarbij ik een sessie Treasury Management had. Ik zag toen dat je passief geld kon verdienen, dus niet op basis van tijd. Mits je een goede strategie had. Met vallen en opstaan ben ik in de loop der jaren beter geworden.

Professioneel ben ik ongeveer 20 jaar actief met opties en futures. Begonnen als broker bij Bank Labouchere, vervolgens ben ik market maker geweest en heb ik futurespreads in de rentemarkt gehandeld met Harry Klip.

Daarnaast heb ik me als derivatenhandelaar ontwikkeld in spreadhandel en commodities en ben ik verantwoordelijk geweest voor onder andere Technische Analyse, optiestrategie en Aandeel van de Dag bij Binck. En niet te vergeten mijn activiteiten als beleggingsjournalist voor onder andere Energy and commodities en Beursbulletin.

Harry Klip had een eigen market makers bedrijf en was dus als 'local trader' zelfstandig actief op de Amsterdamse Optiebeurs. Samen met Harry heb ik Optie Academy (2011) opgericht, waarin wij particulieren verschillende diensten aanbieden op het gebied van opties, zodat ze een betere optiebelegger worden.
 

2. Geef je de voorkeur aan beleggen met aandelen en opties, of gaat je voorkeur uit naar Delta neutraal optie beleggen/traden?

Ik denk dat je het beste je portefeuille kunt opsplitsen in bijvoorbeeld 70% lange termijn beleggingen, in combinatie met opties. Dit kan door calls te schrijven op je aandelen en eventueel puts eronder te kopen (dit noemt men een collar strategie). Voor mijn pensioen heb ik bijvoorbeeld een rekening bij Ophen, waar ik maandelijks een bedrag stort, wat dan wordt onderverdeeld in diverse assets. De kosten zijn laag: 0,5% aan transactiekosten en wat beheerskosten. Er zijn geen minimumbedragen.

Voor trading zou je in dit voorbeeld dus 30% kunnen aanwenden van je kapitaal. Per positie zou ik dan niet meer dan 2% riskeren op basis van die 30%. Mijn voorkeur is een combinatie van directionele strategieën: driepoten en meer neutrale, zoals short strangles/(iron) butterflies en/of Iron condors.
 

3. Welke optie-strategieën pas je toe en waarom?

Ik pas voornamelijk driepoten toe: een kleine investering met groot potentieel.

Een driepoot is een optiestrategie waarbij een callspread wordt gekocht, gefinancierd met een geschreven put. Dit is een hausse driepoot. De callspread bestaat uit een gekochte calloptie en een geschreven calloptie met een hogere uitoefenprijs dan de gekocht calloptie.

Een baisse driepoot is een putspread, gefinancierd met een geschreven call.
De spread bestaat uit een gekocht putoptie een geschreven putoptie met een lagere uitoefenprijs dan de gekochte putoptie.

Voor de geïnteresseerden, deze trades kun je ook volgen bij onze (model-)portefeuilles.
 

4. Welke strategieën hebben je voorkeur bij de zeer lage volatiliteit van de laatste tijd?

Momenteel zou ik voornamelijk premie kopen: dus calls of puts kopen. Om je te beschermen tegen koersdalingen zou je een scheve butterfly op de Vix kunnen kopen (de Vix is een paniekindicator).
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

  • Ontwikkel als belegger je eigen strategie. Dat kun je doen door je met de juiste professionals te omringen en te investeren in jezelf door goede cursussen en masterclasses te volgen. Dus niet alleen gratis seminars af te lopen.
  • Vaar niet blind op zogenaamde goeroes. Niemand die het weet namelijk.
  • Omring je met medebeleggers, bijvoorbeeld in groepen op LinkedIn (BeursEffecten) of Facebook (Optie Academy).
  • En ten slotte: volg je eigen handelsplan: “Plan your Trades en Trade your Plan.”
     

Volgende interview: Jan Robert Schutte versus Tom Lassing
Vorige interview: Michael Groenewoud versus Joost van der Laan