John van der Schenk versus Arnaud Stütterheim


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Arnaud StütterheimJohn van der Schenk

 

John van der Schenk (Fonds Bloemendaal) interviewt Arnaud Stütterheim (Persist)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Tijdens mijn studie begon ik al met beleggen, met geld dat ik van mijn vader had geleend. Ik studeerde toen economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Mijn passie voor beleggen was aangewakkerd, dus ging ik na mijn studie in 1997 werken bij Threadneedle International Fund Management. Mijn collega’s en ik spraken vaak over het selecteren van de beste beleggingsfondsen van verschillende beleggingsmaatschappijen in plaats van het aanbieden van tientallen beleggingsfondsen van één beleggingsmaatschappij. In het verlengde hiervan was mijn overstap naar de Amerikaanse vermogensbeheerder Prudential Bache Securities een logische stap. Zij werkten al jaren met beleggingsprogramma’s, waarbij meerdere beleggingsfondsen van verschillende fondsenfamilies werden geselecteerd op basis van kwantitatieve en kwalitatieve criteria. 

Prudential Securities werd verkocht aan een grootbank, met een geheel andere cultuur en filosofie. Al snel was duidelijk dat de synergie met de grootbank er gewoonweg niet was. Alle reden voor mij en aantal collega’s in 2009 te beginnen met Persist Global Wealth Management B.V.
 

2. Hoe kijk je aan tegen actief en passief beleggen?

Uit oogpunt van spreiding en kosten is passief beleggen geschikt voor een grote groep beleggers en voor een belangrijk deel van het vermogen van deze beleggers. Echter, studie van Antti Petajisto heeft aangetoond dat fondsen die niet alleen zeggen dat ze actief beleggen, maar ook daadwerkelijk een beperkte overlap hebben met de index het per saldo beter doen dan de index of de concurrentie. Onder de naam “Active Share and Mutual Fund Performance“ zijn rapporten en updates verschenen die laten zien dat zelfs na kosten de echte actieve beheerder outperformed. Daar staat tegenover dat de meeste indexbeleggingen per definitie licht underperformen als gevolg van de kosten. Voor beide beleggingsoplossingen valt iets te zeggen, maar ik zou waken voor alleen maar passief beleggen.
 

3. Hoe denk je over stijlen?

Naar mijn mening is de selectie van beleggingsstijlen onmisbaar bij het opbouwen van een beleggingsportefeuille. Niet alleen de strategische asset allocatie is van cruciaal belang, maar ook de vraag wat de insteek is bij het inkleuren van de portefeuille, bijvoorbeeld:

  • Waarde stijl (lage koers/cashflow verhouding): veel waarde voor weinig geld.
  • Groei stijl (aandelen met een hoge koers/cashflow verhouding): nu kopen met het oog op toekomstige groeiverwachting.
     

Het is belangrijk om bij externe beheerders niet alleen te kijken naar welke stijl ze toepassen, maar ook of ze stijlvast zijn. Het switchen van stijlen moet een bewuste keuze zijn van de belegger of zijn adviseur en niet van bijvoorbeeld de fondsmanager. De insteek is misschien Amerikaans maar het vizier moet mondiaal zijn, de uitkomst moet niet bij voorbaat vast liggen en de stijl moet herkenbaar en vooral controleerbaar zijn. Style drift is wat mij betreft een doodzonde en kan het risicoprofiel van een belegging veranderen zonder dat de belegger zich hiervan bewust is. Dat betekent natuurlijk niet dat een belegger niet van tijd tot tijd de beleggingen ook qua stijl moet finetunen, maar altijd als een bewuste keuze en als onderdeel van een beleggingsplan.
 

4. Wat is het onderscheidend vermogen van Persist?

Als onafhankelijk bedrijf, dat geen onderdeel is van een financieel conglomeraat, streven wij naar integrale dienstverlening door meerdere financiële disciplines te combineren, een variëteit aan internationale beleggingsoplossingen aan te bieden en onder alle omstandigheden creatief mee te denken. Voor ons is het niet alleen belangrijk om een financieel plan of een beleggingsplan te presenteren, maar ook om gaande het proces te controleren of de doelstellingen aanpassingen behoeven en of het plan überhaupt nog op koers ligt.

Uitgangspunt is het oogmerk van de klant en als dit betekent dat de klant gebaat is bij een spaarrekening, dan zorgen we daar voor. Daar waar mogelijk komen we tegemoet aan de behoefte van de klant. Het klantencontact is intensief, al naar gelang de behoefte van de klant. Wij geloven in een 24/7 benadering door ook na kantoortijden beschikbaar te zijn. Onze Amerikaanse achtergrond en soms decennialange samenwerking heeft het bedrijf en ons groeiende team gevormd tot een adviseur die voor de klant fungeert als een denktank, klankbord en executeur. Het bewaken van de doelstelling van de klant nemen we even zwaar op als het bewaken van het beleggingsbeleid van de externe beheerders. Voor de controle op een aantal van deze beheerders maken we gebruik van gespecialiseerde bureaus zoals Lockwood Advisors. Controle is een rode draad.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Richt je in eerste instantie op de grote lijnen, blijf vragen stellen en sta open voor nieuwe of complementaire adviezen. Controle is de rode draad. Zorg ervoor dat je te allen tijde over de informatie omtrent de beleggingen kan beschikken, en wees er van verzekerd dat de adviseur de beleggingen controleert. Beleg alleen in transparante en liquide beleggingen. Zoals Warren Buffet al zei: “beleg alleen in zaken die je begrijpt”.

 

Volgende interview: Arnaud Stütterheim versus Jeroen Vetter
Vorige interview: Bart Renner versus John van der Schenk