John Beijer versus Geert-Jan Nikken


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

John BeijerGeert-Jan Nikken

 

John Beijer (Beursfoon) interviewt Geert-Jan Nikken (Erem+Nikken)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

In de zomer van 1995 heb ik mijn studie bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond. Tijdens mijn studie ben ik via het werkcollege Financiering en Belegging voor het eerst in aanraking gekomen met de wereld van het beleggen. Deze wereld had mij gelijk in haar greep zodat ik na mijn studie ben gaan werken voor ABN-AMRO. Naast het reeds jaren bestaande opleidingstraject voor Binnenland en Buitenland was de bank destijds net begonnen met een nieuw opleidingsklasje dat zich speciaal richtte op alle afdeling van de Dealingroom. Mijn keuze is toen gevallen op dat opleidingstraject. In alle jaren die ik daarna tot aan 2009 voor verschillende banken, waaronder naast ABN-AMRO ook Fortis en Rabobank, heb gewerkt, heb ik altijd op de Dealingroom gezeten. De Dealingroom is nu eenmaal het financiële hart van de bank waar alle facetten van beleggen samenkomen.
 

2. Waarom heb je ooit gekozen voor Technische analyse, in plaats van bijvoorbeeld fundamentele analyse?

In het opleidingsklasje van ABN-AMRO zat ook het onderdeel Technische Analyse. Tijdens mijn studie had ik nog nooit van deze vorm van analyse gehoord. Ik was op de universiteit groot gebracht met de filosofie dat het juist de fundamenten van een bedrijf of organisatie zijn die bepalend zijn voor de waardering van het aandeel. De materie dat je aan de hand van het lezen van een grafiek ook een visie over het toekomstig koersverloop kunt bepalen, fascineerde mij. Ik heb toen gesolliciteerd op de Centrale Desk Technische Analyse (=CDTA) van de bank. Door te starten op deze afdeling wilde ik voor mezelf een antwoord krijgen op de vraag welke vorm van analyseren beter is: fundamenteel, technisch of juist de combinatie van beide analysevormen. Het feit dat ik al in 1997 ben overgestapt naar Generale Bank om voor die bank een afdeling Technische Analyse op te zetten en het gegeven dat ik nu samen met vriend/collega Gökhan Erem mijn eigen bedrijf LeoMont heb, die onder de merknaam Erem+Nikken professionele technische analyse verzorgt voor de beleggende particulier, geeft wel aan hoe voor mij het antwoord op die vraag is uitgevallen.
 

3. Het vermaarde duo Erem & Nikken is inmiddels weer samen, waarin onderscheidt jullie dienstverlening zich van conculega's?

In de loop der jaren hebben Gökhan en ik, door onze aanwezigheid in de (internationale) media, een aantal geuzennamen verworven. Knabbel en Babbel en de Tech Twins zijn daar slechts twee voorbeelden van. Na enkele jaren voor grootbanken gewerkt te hebben, hebben wij besloten om voor onszelf te starten. Het motto van ons bedrijf luidt: Transparant en Actueel. Wij onderscheiden ons door het dagelijks verzorgen van Transparante en Actuele technische analyse voor de beleggende particulier. Via onze eigen website (zie link bovenaan de pagina) en via verschillende media (IEX, Beursplaza, DFT, Alex) kunt u dagelijks op de hoogte blijven van onze technische kijk op de financiële markten. Dat niet alleen. Wij maken ook de vertaalslag naar een concrete toepassing van onze visie in de vorm van een portefeuille in hefboomproducten. De ontwikkelingen en performance kunt u live volgen. Niet achteraf, maar op het moment dat een mutatie plaatsvindt. Zoals gezegd: Transparant en Actueel.
 

4. Jij hebt heel veel ervaring met technische analyse, aan welke drie gouden regels moet je je houden als je gaat beleggen via technische analyse?

Regel 1: Zie wat er staat, zie niet wat u wilt dat er staat.
Het bestuderen van een grafiek vereist discipline. Het uitschakelen van emotie is daarbij een belangrijke factor. Veel beleggers maken de fout om in een grafiek op zoek te gaan naar een bevestiging van hun visie. Beleggers hebben al een mening over een aandeel gevormd en gaan de grafiek dan net zolang draaien dat het technische beeld overeenkomt met de reeds gevormde mening in hun hoofd. De juiste methode werkt echter precies andersom. Door de bestudering van een grafiek komt u tot een visie. Emotieloos. De grafiek weerspiegelt namelijk het daadwerkelijke gedrag van de beleggers. Dat is de enige factor van belang. Het gaat er niet om wat beleggers zeggen, denken, hopen, voelen of geloven. Het gaat erom wat beleggers doen. En juist dat komt tot uitdrukking in de grafiek.

Regel 2: Stel je handelsplan vooraf op en hou je vervolgens aan je plan.
Bepaal eerst uw strategie en koop of verkoop pas een aandeel nadat u deze strategie hebt bepaald. Ervaring leert dat beleggers anders naar een grafiek gaan kijken wanneer zij een aandeel reeds in portefeuille hebben. Het menselijk brein gaat nu eenmaal onbewust op zoek naar positieve elementen in een grafiek wanneer een aandeel reeds is aangekocht. Negatieve elementen worden onbewust door het brein weggedrukt. De belangrijkste vervolgstap is dan om u ook daadwerkelijk aan uw plan te houden. Als u bijvoorbeeld op basis van een succesvolle test van een steunzone of steunlijn hebt besloten om te kopen en uw stop-loss is gebaseerd op die steunzone of steunlijn, kom dan ook in actie als de steun breekt. Veel beleggers maken de fout om bij het doorbreken van een steun de trendlijn net even iets anders te leggen zodat de koers nog boven deze lijn ligt. Als u maar lang genoeg uw trendlijnen blijft aanpassen krijgt u vanzelf een keertje een belletje van de bank met de vraag of u margin kunt bijstorten.

Regel 3: Gebruik niet teveel indicatoren.
Binnen het vakgebied Technische Analyse zijn in de loop der jaren honderden, zo niet duizenden indicatoren ontwikkeld. Vele indicatoren zijn slechts een minimale variatie op reeds bestaande indicatoren en voegen als zodanig dus nauwelijks iets toe. Kies slechts een paar of slechts één indicator die bij u past. U kunt beter alles weten van een paar indicatoren dan een beetje van honderd indicatoren. Mijn keus is gevallen op de Relatieve Sterkte Index van Wellis Wilder. Ik pas deze indicator echter wel toe via de New School methodiek. Niet via de Old School methodiek uit de jaren 70 van de vorige eeuw. De tijd staat nu eenmaal niet stil.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Beleggen is hard werken. Of u nu belegt via Fundamentele of Technische Analyse maakt daarin geen verschil. Als u denkt dat Technische Analyse bestaat uit het trekken van een lijntje in een grafiek om daarna vanzelf miljonair te worden dan moet ik u toch teleurstellen.
 

Volgende interview: Geert-Jan Nikken versus Hans Kooijman
Vorige interview: Cees Smit versus John Beijer