Jim Tehupuring versus Hans de Geus


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

Hans de GeusJim Tehupuring

 

Jim Tehupuring (Euronext) interviewt Hans de Geus (RTL Z)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik begon in 1994 op de dealing room van - toen nog - Credit Lyonnais Bank Nederland, later Fortis. Dat was een klein, maar fijn dealing roompje, veel kennis, mensen van toen. Wij zijn en ruim verspreid en goed terecht gekomen. Ik heb eigenlijk altijd vastrentend gedaan - obligaties handelen met institutionele beleggers. Was heel leuk, sparren met grote beleggers over de rentecurve en bedrijfsleningen.

Privé ben ik af en aan actief geweest. Eind jaren '90 was het natuurlijk gekkenhuis. De handelsvloer waar ik toen zat, ik zal geen namen noemen, was meer bezig elkaar de laatste Nasdaq internet exoten toe te spelen dan met de bank en de klanten zelf. Ik ben toen redelijk op tijd met de meeste dotcom rommel gestopt. Vanaf toen eigenlijk alleen nog maar, af en toe, in futures gedaan - Bunds, valuta, Longbond, DAX. Per saldo levert het natuurlijk in the end niets op.
 

2. Veel beleggers kennen je van je analyses bij RTL Z. Hoe ziet een dag voor jou er uit?

Om 5 voor 8 kom ik binnengerend op Beursplein 5. De lieve mensen van de receptie hebben mijn krantjes dan al klaargelegd, want de postkamer moet nog open. Bellen met Hilversum, de presentator in Hilversum heeft dan al 5 voorwerpen uitgezocht voor RTLZ Voorbeurs. Zeker als het in het cijferseizoen is, betekent dat pezen om om half 9 op tijd klaar te staan. Met een diagonale blik over 19 pagina's jaarbericht moet ik per bedrijf toch 2 pikante dingen eruit halen. Dat lees ik terwijl ik mijn das strik. Om 08.23 ren ik naar de balustrade voor de show. Om 08.24 ren ik terug naar mijn kantoortje omdat ik mijn oortje vergeten ben. Meestal sta ik wel op tijd klaar.

Dan volgen de hele dag door om ca. 10 over héél mijn beursupdates. Vaak gaan die niet direct over de beurs maar meer macro, geopolitiek, energiemarkten, rentes, analyses. Die verzin ik soms zelf, soms leen ik van analisten of andere websites. Fijn is dat ik op de beurs Datastream heb, daar kan ik allerlei analyses aan vastknopen. Vaak plaats ik die charts dan ook op Twitter. Zo had ik laatst een chart waarin je zag dat de investeringen van Shell hard opliepen door de jaren heen, maar de koers eigenlijk alleen maar afkalft. Het onderzoek van McKinsey dat beleggers korte termijnfocus hebben, was dan ook niet zo verbazend.
 

3. Bij RTL Z wordt altijd veel aandacht besteed aan macroeconomische problemen die als een zwaard van Damocles boven de markt hangen. Wat zie jij als grootste gevaar voor de financiële markten in 2014?

Omzetstagnatie. Aandeelhouders wordt het veel te veel naar de zin gemaakt met bezuinigen en loonoffers. Deflatie, dat bijt de bedrijven uiteindelijk zelf in de staart. Maar dat kan net zo goed pas over 3 jaar gaan bijten. Dat geldt ook voor de Carbon Bubble, daar hoor ik vrijwel niemand over. Maar een paar stormpjes verder en de klimaatpaniek slaat toe en iedereen wil uit fossiele energie.
 

4. Stel je krijgt €100.000 die je naar eigen inzicht moet beleggen. Hoe zit jouw ideale portefeuillemix er op dit moment uit en waarom?

Ik zou het in een niet-beursgenoteerd bedrijf stoppen. Ik vind waarderingen veel te hoog en je zit als particulier op de beurs altijd met informatieachterstand. Bijvoorbeeld op fondsmanagers die direct met ondernemers mogen spreken. Belachelijk dat dat mag van de AFM. Je hoort, ziet, ruikt, voelt dan zoveel meer dan je uit een jaarverslag haalt. Nu ja, misschien is het niet raar dat zij dat mogen, maar ik ga daar niet als gekke Gerrit op achterstand achteraan lopen.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Lees Kindleberger. Lees Michael Hudson. Lees Michael Lewis.
 

Volgende interview: Hans de Geus versus André Brouwers
Vorige interview: Laurens Maartens versus Jim Tehupuring