Jeroen Verriet versus San Lie


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

San LieJeroen Verriet

 

Jeroen Verriet (De Rendtmeesters) interviewt San Lie (Morningstar)

 

 

1. Hoeveel jaar zit je nu in het vak en wat was je beweegreden om de beleggingen in te gaan?

Ik ben eigenlijk redelijk laat het beleggingsvak ingerold; was niet iemand die op z’n 12e al zijn eerste aandeel kocht of zo. Tijdens mijn studie (macro-economie aan de Erasmus Universiteit) was ik voornemens oplossingen te bedenken voor alle grote macro-vraagstukken waar de wereld mee kampt, zoals bijvoorbeeld het armoedevraagstuk. Mijn stages liep ik dan ook bij het Ministerie van Economische Zaken en op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York, wat uiteraard een fantastische ervaring was!

Toch was mijn eerste baan in de financiële sector. Na mijn management traineeship bij ABN Amro begon ik in 1997 bij het Economisch Bureau, met als doel het vak van ‘econoom’ te leren, maar ook met het idee dat de private sector een belangrijke rol speelt in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

De liefde voor het beleggingsvak ontstond na mijn kennismaking met Theo Kraan, indertijd dé beleggingsgoeroe van Nederland. Als economen presenteerden wij regelmatig onze visies in zijn ‘Landelijk Beleggersoverleg’ waarin de Hoofden Beleggen uit het land bijeen kwamen. Nadat Theo mij benaderd had om bij hem te komen werken, hebben we uren met elkaar over het vak gesproken. De ambachtelijke manier waarop hij mij de finesses van het vak leerde, voelde als een soort van ‘meester’ – ‘gezel’ relatie. Hij had dat kennelijk zo goed gedaan dat het management mij - na zijn vertrek bij de bank – het vertrouwen gaf om het stokje van hem over te nemen….

Ik vind de beleggingswereld nog steeds fascinerend. Met de dagelijkse handel heb ik minder (al zat ik vroeger wel wekelijks bij RTL-Z en Finance TV commentaar te geven over individuele aandelen), maar het feit dat mensen met beleggen hun ambities kunnen realiseren en de (positieve) impact die het belegde vermogen kan hebben, vind ik prachtig!
 

2. Met een beetje fantasie is Morningstar voor de particuliere belegger te beschouwen als een vergelijkingssite voor beleggingsfondsen. De laatste tijd is er veel te doen over de onafhankelijkheid van vergelijkingssites. Hoe waarborgen jullie je onafhankelijkheid?

Onafhankelijkheid is voor ons als fondsanalisten ons enige bestaansrecht. Als we daarmee gaan marchanderen, zijn we out of business, zo simpel is het. Dat lijkt voor een outsider wel eens lastig voor een bedrijf dat ook zijn boterham verdient aan de sector. Maar via duidelijke interne spelregels en hele hoge en dikke Chinese muren voorkomen we dat we gecompromitteerd kunnen worden. Simpel gezegd, we zijn even kritisch op beleggingsfondsen van fondshuizen die aan de andere kant van de Chinese muur producten en diensten van ons afnemen, als van fondshuizen die dat niet doen.
 

3. Volgend jaar moeten banken en vermogensbeheerders nog meer transparantie geven in de kosten van beleggen. Hoe zie jij deze ontwikkeling en welke rol kan Morningstar hierin spelen?

Transparantie wordt steeds belangrijker, niet alleen op het terrein van kosten, wat mogelijk wettelijk wordt afgedwongen. Het zou fondshuizen sieren als ze zelf meer stappen zetten op het terrein van transparantie. Zo ijveren wij als Morningstar al jaren samen met de VEB om meer transparantie als het gaat om de fondsbeheerders achter een fonds. Beleggers hebben het recht om te weten wie er aan de knoppen draait van hun belegde vermogen. Sommige fondshuizen hebben grote stappen gezet op dit gebied, anderen houden kennelijk liever de gordijnen dicht.
 

4. Duurzaam beleggen wordt steeds populairder, maar verschillende beleggers geven verschillende invullingen aan het begrip. Wat versta jij onder duurzaam beleggen?

Er zijn inderdaad veel verschillende definities, wat het er voor de belegger niet altijd even makkelijk op maakt. Ik zou duurzaam beleggen willen definiëren als een manier van beleggen die rekening houdt met het milieu, en zogenaamde sociale en ‘governance’ factoren. Het idee dat je als belegger met een dergelijke aanpak financieel rendement laat liggen, is inmiddels totaal achterhaald. Diverse wetenschappelijke studies laten zien dat bedrijven die hun risico’s op genoemde terreinen goed in kaart hebben, meer ‘in control’ zijn. Ook de bij ons bekende duurzame beleggingsfondsen laten over het algemeen een positieve tilt zien qua prestaties. Het is onze overtuiging dat vooral vrouwen en de nieuwe generatie beleggers het verschil gaan maken.
 

5. Welke informatie wil je graag nog aan de bezoekers van BeursEffecten meegeven?

Het allerbelangrijkste is je doelen goed voor ogen te krijgen en op basis daarvan je beleggingsstrategie te definiëren. Dat is ook de enige meetlat om je successen langs te bepalen. Daarnaast moet je als belegger goed je huiswerk doen en te allen tijde gedisciplineerd te werk gaan. Als je je realiseert dat 80% van de beleggingsfondsen geen bestaansrecht heeft, betekent het dat je echt wel wat werk moet verrichten om die beheerders te vinden die wel toegevoegde waarde weten te bieden. Doe als belegger ook echt je best om te begrijpen waarin je belegt. Van doorvragen is nog nooit iemand armer geworden…
 

Volgende interview: San Lie versus Sander Zondag
Vorige interview: Jaap Prinsen Geerligs versus Jeroen Verriet